Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

02 Aug. 2020 / 15:39

Maestrul Ion Ungureanu ar fi împlinit astăzi 85 de ani

Actorul, regizorul şi fostul ministru al Culturii şi Cultelor Ion Ungureanu ar fi împlinit astăzi 85 de ani. Maestrul a urcat la cer acum trei ani, în ianuarie 2017, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Directoarea Institutului de Filologie Română ,,Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Nina Corcinschi, spune că Ion Ungureanu a fost şi este un om de cultură integru.

„Ion Ungureanu a fost şi rămâne pentru noi un reper artistic şi uman, o personalitate de excepţie din spaţiul basarabean. În toate activităţile sale culturale şi artistice, Ion Ungureanu punea multă pasiune, se dedica totalmente. Filmele şi spectacolele lui sunt expresia unui artist de vocaţie, talent, dotate cu inteligenţă artistică deosebită. Impunea respect prin atitudinea plină de deminitate, onestitate. A fost şi un orator nemaipomenit. El a semnat o pagină de aur în istoria teatrului şi a cinematografiei româneşti din Basarabia”, a spus Nina Corcinschi.

„Generaţia noastră a învăţat limba română la teatru şi la bibliotecă. La Teatrul „Luceafărul”, condus pe atunci de Ion Ungureanu, mergeam la toate spectacolele. Ion Ungureanu are marele merit de a ne fi învăţat să îndrăgim limba română în toate frumuseţile ei”, a subliniat Nicolae Dabija, citat de Moldpres.

Ion Ungureanu s-a născut pe 2 august 1935, în satul Opaci, raionul Căuşeni. Maestrul şi-a dedicat întreaga viaţă dezvoltării culturale a ţării prin activitatea de regizor, actor de teatru şi de film, scriitor, dar şi prin activitatea administrativ-politică, în rol de deputat şi primul ministru al Culturii Republicii Moldova în anii 1990-1994.

În calitate de ministru a creat teatre, a instalat monumentul Lupoaicei de la Roma în scuarul Muzeului Naţional de Istorie şi a repus la locul său iniţial monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Ion Ungureanu a fost apreciat cu titlurile onorifice Maestru Emerit în Arte al Federaţiei Ruse, Artist al Poporului al Republicii Moldova, cu distincţii de Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii, titlul onorific Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei etc.
 

Comentarii