Ştiri

Sursa imaginii: nationalmuseum.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

06 Iul. 2019 / 13:41

Mărturii din Gulag, într-o expoziţie la Muzeul Naţional de Istorie

Memoria victimelor regimului totalitar-comunist este perpetuată în expoziţia-eveniment „Mărturii din Gulag”, inaugurată la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Expoziţia a fost elaborată de istoricii din ţară în contextul proiectului „Cultura memoriei pentru societăţile în proces de transformare democratică”, susţinut de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania, relatează Mesager.

Fotografiile, documentele expuse au trezit amintiri dureroase celor care au fost desprinşi de la vatră şi duşi în infernul siberian.

Expoziţia a fost realizată de cercetătorii de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, de la Institutul de Istorie şi de la universităţile din Chişinău, Bălţi şi Cahul. O parte dintre exponate sunt din fondul Muzeului Naţional de Istorie.

„Fotografiile au fost colectate pe parcursul câtorva decenii de către cercetătorii noştri, provin din arhivele personale ale foştilor deportaţi, foştilor deţinuţi politici şi cu greu s-au despărţit de aceste imagini, alţii le-au dat să fie mărturii documentare pentru istorie”, a declarat Elena Postică, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie.

Alte fotografii şi mărturii ale deportaţilor au fost valorificate în contextul Programului de Stat „Recuperarea şi valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941, 1944-1953”.

„Societatea trebuie să cunoască filele dureroase ale istoriei pentru ca acestea să nu se mai repete. În Lituania, fiecare al cincilea a suferit în urma deportărilor, iar consecinţele distructive le resimţim şi astăzi. De aceea, am susţinut acest Proiect „Cultura memoriei pentru societăţile în proces de transformare democratică: promovarea celor mai bune practici între Lituania şi Republica Moldova”, care dezvoltă în oameni sentimentul de demnitate şi rezistenţă la teroare”, a declarat Andrei Didenko, ministru, consilier al Ambasadei Lituaniei în Moldova.

Expoziţia consacrată aniversării a 70-a a celui de-al doilea val al deportărilor, dar şi tuturor victimelor regimului totalitar, va fi deschisă pentru public până pe 31 august.

 

Comentarii