Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

05 Iul. 2019 / 19:30

„Memoriile deportărilor”, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”

„Memoriile deportărilor” - evenimentul-document de evocare a victimelor regimului comunist a reunit astăzi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” istorici, jurnalişti, cineaşti şi supravieţuitori ai Gulag-ului. Au răsunat mărturiile oamenilor despre chinurile şi umilinţa pe care le-au îndurat şi au fost prezentate secvenţe din documentarele realizate în locurile unde au fost deportaţi basarabenii, relatează Mesager.

După zeci de ani de tăcere impusă de regimul sovietic, de interdicţii de a-şi aminti ororile prin care au trecut, oamenii îşi spuneau în sfârşit, la acest eveniment durerea. Mulţi au fost intervievaţi de echipa OWH Studio şi iniţiatorul proiectului  este istoricul Octavian Ţâcu chiar în locurile îndepărtate unde au fost exilaţi, dar şi acasă, în Basarabia. Violeta Gorgos a realizat vreo zece documentare.

„Astăzi am descoperit oameni care şi-au regăsit rudele în filmele noastre, au venit special să-i vadă, e vorba de un liant între deportaţi, oamenii care au rămas acolo, rudele lor care au revenit acasă şi peste ani se regăsesc. Din păcate, oamenii s-au pierdut şi sunt bucuroşi de reîntâlnire peste ani, descoperă că mai au rude. Iată de ce actuala ediţie a „Memoriei deportărilor” am zis s-o intitulăm”Memoria sângelui”, a declarat Violeta Gorgos.

Participanţii la eveniment primeau la intrare scrisoarea unui băieţel care ar rămas fără mamă, ea fiind deportată. „Când a început să scrie, primele scrisori le scria mamei în Siberia. Scria „Dragă mamă, te pup pe ambii orbrăjori” - se vede că deportările a marcat destinele copiilor mai ceva ca războiul”, afirmă Maria Zinovii, istoric.

Ion Raţă şi alţi artişti au interpretat melodii, în scenă au fost reprezentaţii teatralizate  despre calvarul din Gulag. Cea de-a cincea ediţie a evenimentului este consacrată tristei aniversări de 70 de ani a celui de-al doilea val al deportărilor staliniste.

Victimele celui mai mare val de deportări staliniste au fost comemorate astăzi şi de parlamentari. Aceştia au ţinut un minut de reculegere în plen, la propunerea deputatului fracţiunii parlamentare Platforma Demnitate şi Adevăr, istoricul Octavian Ţâcu, relatează Mesager.

„Au descins în satele basarabene şi timp de o noapte s-au extras 36 de mii de cetăţeni. Deportările sunt placa turnantă  a acestei memorii istorice, care trebuie să ne reconcilieze”, a spus Octavian Ţâcu.

„Astăzi trăim o zi, poate cea mai tristă zi din istoria statului nostru, pentru că cei care nu-şi cunosc trecutul nu pot avea prezent şi nu pot pretinde la viitor. Eu cred că ar trebui să cerem despăgubiri morale şi spirituale şi partea Federaţia Rusiei ca succesor de drept a Uniunii Sovietice pentru aceşti puţini concetăţeni de-ai noştri care au mai rămas în viaţă”, a menţionat Ion Leucă, deputat PDM.  

Comentarii