Ştiri

Sursa imaginii: TVR Moldova

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

16 Ian. 2020 / 17:19

Moldova şi-a luat rămas bun de artistul poporului, Ştefan Petrache

Moldova şi-a luat astăzi rămas bun de la marele artist Ştefan Petrache, o voce inegalabilă şi un om de o rară frumuseţe şi valoare. Mitingul de doliu a avut loc la palatul Naţional „Nicolae Sulac”. Regretatul cântăreţ a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală, relatează Mesager.

Un ultim popas al lui Ştefan Petrache înainte de marele drum spre eternitate a fost la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” pe scena căruia artistul a ridicat sus sufletele oamenilor prin vibraţia vocii şi simţiri, prestaţia scenică, verticalitatea şi credinţa că prin artă adevărată poţi face lumea mai bună.

Bucuria şi lumina de altă dată din ochii oamenilor s-a schimbat în lacrimi şi durere.

„O  mare durere în suflet, a fost un artist devotat, l-am iubit foarte mult patriot adevărat”, „Regretăm foarte mult, el este tinereţea noastră cu cântecele lui minunate, era şi actor”, au spus oamenii.

Şuvoiul de oameni care veneau cu flori şi care nu se mai termina, a fost întrerupt pentru mitingul de doliu. Prietenii şi autorităţile i-au adus un ultim omagiu lui Ştefan Petrache.

„Ştefan Petrache a fost un om de o cumsecădenie proverbială, un veritabil reprezentant al elitei intelectuale. Demnitatea sa ne poate servi drept exemplu. Cântecele ne-au înfrumuseţat viaţa”, a spus Corneliu Popovici, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

„Petrache ne rămâne în suflet ca un cântăreţ mare de tot. Felul lui de a vorbi, de a cânta, ne-a convins că el vorbea în limba lui Eminescu, el cânta în limba lui Eminescu  şi ne-a cântat totdeauna plaiul nostru românesc”, a spus artistul poporului, Nicolae Botgros.

Dureroase clipele despărţirii pentru artiştii care au fost alături de Ştefan Petrache o viaţă.

„Simt aşa un gol în suflet, o pierdere mare, Mihai Dolgan spunea că artistul sfinţeşte scena, eu cred că Ştefan Petrache a sfinţit această scenă, fost talentat, era poet, actor”, susţine Lidia Botezatu, artistă a poporului.

„Trăim momente triste nu doar aici, la Palatul Naţional, dar în întreaga ţară, care l-au cunoscut şi apreciat pe Ştefan Petrache. Drumul lui Ştefan spre veşnicie abia începe, să ne rugăm Bunului Dumnezeu să-l ia în împărăţia cerurilor şi noi să-l pomenim”, spune Ion Suruceanu, arttist al poporului.

Tinerii interpreţi au motive să-i fie profund recunoscători lui Ştefan Petrache.

„A fost interpretul care a cântat cu sufletul, a fost interpretul care mi-a dăruit şi mi-a dat posibilitate să cânt o piesă de a sa „În august” şi i-am mulţumit şi-i mulţumesc”, menţionează interpretul Adrian Ursu.

„Să facem în aşa fel ca Ştefan să trăiească în continuare ascultîndu-i piesele, cântându-i-le, aducîndu-i un omagiu pentru personalitatea şi taletul lui. Un moment la fel de trist ca atunci când a plecat Doina şi Ion, când a plecat Vieru, Dolgan, Nicolae Sulac. Cred că cel de Sus îi adună pe cei mai talentaţi”, spune interpretul Cătălin Josan.

În ultimele aplauze ale spectatorilor, Ştefan Petrache a plecat  în „Noaptea cu lună” pe care a cântat-o cu atâta nostalgie şi delicateţe sufletească. Artistul a fost înmormântat la Cimitirul Central alături de alţi piloni spirituali ai neamului.

Comentarii