Ştiri

Sursa imaginii: tekegraph.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

26 Noi. 2019 / 18:45

Muzeul Naţional de Artă a Moldovei aniversează 80 de ani de la fondare

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a sărbătorit astăzi 80 de ani de la fondare! Cu aceasta ocazie, a fost inaugurată si placa comemorativă Auguste Baillayre, primul custode-şef al Pinacotecii municipale, instituită în 1939. Suita manifestaţiilor a continuat cu vernisarea expoziţiei „Auguste Baillayre şi contemporanii”, urmată de lansarea monografiei „Artele frumoase din Basarabia în secolul XX”, relatează Mesager.

Dezvelirea plăcii comemorative cu imaginea lui Auguste Baillayre reprezintă omagiul şi preţuirea urmaşilor faţă de faptele culturale ale remarcabilului artist plastic de origine franceză.

„Este un simbol al integrării culturale, el a studiat la Amsterdam, în Rusia, a locuit şi a creat la noi la Chişinău, sunt sigur că pământul Moldovei bogat, e pământul creaţiei, al culturii, al apropierii civilizaţiilor”, a spus Corneliu Popovici, Ministrul Educaţiei,Culturii şi Cercetării.

  1. aduc aminte cu pioşenie de toţi înaintaşii care au stat la temelia artelor frumoase aici în Basarabia. Bucuria mea e cu atât mai mare cu cât în 2014, prin contribuţia statului român, prin grantul nerambursabil de un milion de euro acest muzeu a fost restaurat”, a spus Monica Babuc, vicepreşedinta Parlamentului.

Auguste Baillyare a lăsat o amprentă extraordinară asupra artelor plastice din Basarabia, spune sculptorul Ioan Grecu

„Lucrând la această placă Auguste Baillyere am învăţat multe lucruri. M-a făcut mândru că un francez care a venit în spaţiul acesta a fost primul director al Pinacotecii municipale care s-a transformat în muzeu”, a spus sculptorul Ioan Grecu.

Sărbătorirea aniversării a continuat în sala mare a muzeului cu o incursiune în istorie

„Să ştiţi că în Basarabia era greu până şi să visezi la un muzeu, totuşi fondatorii acelei pinacoteci publice a fost posibilă la 26 noiembrie la iniţiativa unor artişti, care au organizat acel salon. Muzeul s-a dezvoltat pe parcursul anilor îmbogăţindu-şi colecţia”, a spus Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă.

Despre Baillayre este şi noua carte a lui Tudor Stăvilă „Artele frumoase din Basarabia”.

„Datorită lui am descoperit zeci de nume de basarabeni, elevi ai lui care au studiat la Paris, în Belgia, Germania şi prin această expoziţie îl aducem în circuit împreună cu elevii lui”,a spus criticul de artă Tudor Stăvilă.

Urmaşii lui Auguste Baillayre au venit din Franţa şi din România pentru a participa la acest eveniment.

„Sunt foarte fericit că am reuşit să ajung să văd aceste lucrări. Ceea ce am donat este încă câteva care le-am păstrat pentru sufletul meu vor veni aici, la muzeu la timpul potrivit”,a spus Andrei Iliescu, nepotul lui Auguste Baillayre.

„Sunt încântată că aici ,în Moldova este cunoscută,apreciată opera lui Auguste ,este o onoare şi o bucurie pentru noi,mai ales că în ţara lui de origine,Franţa ,se cunoaşte puţin despre el”, a spus Ivette Baillayre, strănepoată din Franţa.

La inaugurarea pinacotecii, în 26 noiembrie 1939, colecţia număra 160 de lucrări, astăzi patrimoniul muzeului reuneşte peste 39 de mii de piese, care vor fi prezentate când se vor finaliza lucrările de restaurare.

Comentarii