Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

19 Noi. 2020 / 14:09

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, în reparaţie

A marcat în această toamnă 131 ani de ani la fondare şi are parte de o reconstrucţie mult aşteptată, ce va proteja clădirea, patrimoniul de exponate, angajaţii, dar şi vizitatorii. Este vorba despre Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, acoperişul căruia nu a mai fost reparat de peste patru decenii, iar acum lucrările sunt în plină desfăşurare, relatează Moldova 1.

Dincolo de valoarea exponatelor, în interiorul muzeului, pe decorul frumos al tavanului se vede bine trecerea timpului şi consecinţele ploilor.

„Sunt urme de scurgeri de apă, care-s de câteva decenii şi prin acest proiect noi vrem să remediem problema cu care se confruntă muzeul, ceea ce-l afectează, în primul rând, monumental”, a declarat Teodor Candu, director adjunct la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

„De foarte mult timp, din păcate, acoperişul muzeului curgea, a cedat în faţa timpului. Din această cauză, atât clădirea muzeului, care e un edificiu de patrimoniu, dar şi patrimoniul din cadrul expoziţiei permanente au suferit. De aceea, la insistenţa muzeului, cu susţinerea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, am reuşit să obţinem finanţarea”, a menţionat Petru Vicol, director la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Muncitorii care lucrează la reabilitarea acoperişului au recunoscut că munca nu e deloc uşoară.

După finalizarea lucrărilor de reconstrucţie a acoperişului urmează un proiect şi mai ambiţios: restaurarea clădirii celui mai vechi şi valoros muzeu din Republica Moldova. 

Comentarii