Ştiri

Sursa imaginii: afisha.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

17 Ian. 2020 / 15:02

O expoziţie-concurs de artă contemporană a fost vernisată în capitală în memoria lui Eminescu

Versurile marelui poet Mihai Eminescu sunt o sursă de inspiraţie incontestabilă şi nemărginită. Un şir de simboluri şi motive, prezente în operele luceafărului poezii noastre sunt reprezentate şi prin pictură. O expoziţie-concurs de artă contemporană a fost vernisată la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi" din capitală, de Ziua Naţională a Culturii.

Apreciată cu premiul I a fost lucrarea pictorului Alexandru Ermurache. Tânărul i-a adus un omagiu marelui poet Mihai Eminescu prin pictura filozofică şi plină de rafinament „Magul călător în stele”.

„Am adus omagiu printr-o serie de lucrări, acesta este un dintre el, magul călător în stele este omul care se caută şi în viaţa pământească şi dincolo de viaţa pământească. Pentru mine este o surpriză acest premiu, de fapt, îmi notează o activitate că am ajuns şi eu la un subiect de valoare, o apreciere a colegilor mei”, a declarat premiantul locului I, Alexandru Ermurache.

Creaţia eminesciană a fost sursă de inspiraţie şi pentru alţi promotori de frumos, care s-au ales cu premii şi diplome.

„Este o compoziţie textilă, este făcută cu pâslă, materiale textilă, dar este şi o sinteză cu grafică. De fapt este o lucrare conceptuală filozofică, ceea ce înseamnă că contează ideea. Se numeşte „Curg zilele prin marea sită””, a spus premiantul locului II, Ludmila Furdui.

„Ştiu un lucru de la marii meşteri, că trebuie să lucrezi permanent şi atunci muza sau inspiraţia o să vină, nu am lucrat special la aceste lucrări care sunt expuse, anume ca să tind la premiu şi aşa mai departe. Este foarte bine când autorul nu ştie când poate să-i reuşească o lucrare”, a declarat premiantul locului III, Timofei Bătrânul.

„Prezint la acest salon două lucrări, una este axată pe tema bodler şi a doua se referă la interferenţe bizantine, care, cred eu, se îmbină frumos cu tot ce numim noi astăzi şi vom numi în viitor Eminescu. El este numele care poate purta în desaga sa absolut tot amalgamul artelor frumoase”, a declarat pictorul graficier, Alexandru Macovei.

Expoziţia a cuprins circa o sută de lucrări de pictură, grafică, tapiserie şi sculptură.

„În primul rând este o competiţie a orgoliilor artistice şi a măiestriei profesionale. Expoziţia este consacrată zilei culturii şi în special memoriei marelui Eminescu”, a declarat membrul juriului Alexei Colâbneac.

„Este o creştere şi a fiecărui artist individual, fiindcă ei muncesc, ei creează şi bineînţeles că de fiecare dată când se anunţă un concurs artistul vine cu cea mai bună lucrare pe care o are la moment. Premiile sunt bineînţeles cu un suport financiar, foarte simbolic, care se manifestă printr-o diplomă şi lucrarea rămâne în colecţia artistului”, a specificat preşedintele Uniunii Artisticilor Plastici, Dumitru Bolboceanu.

Expoziţia va fi deschisă pentru vizitatori până in data de 2 februarie.

 

 

Comentarii