Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com:Liliana Popuşoi

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

31 Mai 2019 / 15:23

„O legendă: Teatrul Luceafărul” - titlul unei noi apariţii editoriale

„O legendă: Teatrul Luceafărul” - este titlul unei apariţii editoriale de excepţie care aduce în actualitate imaginea unor celebri actori şi regizori care s-au aflat la temelia acestui faimos teatru. O carte mai puţin obişnuită, în care autorii Liliana Popuşoi şi Mircea V. Ciobanu au selectat cu dragoste, competenţă şi mult respect crâmpeie inedite despre fenomenul Luceafărului, relatează Moldova 1.

„Încercăm în această carte nu atât să reproducem istoria teatrului, cât să repovestim legenda acestui teatru. Este primul teatru cu stil, primul teatru stilat de la noi, cu o şcoală de teatru foarte concretă, cu un program artistic şi cu o manieră de joc inconfundabile”, a precizat Mircea V. Ciobanu, scriitor, autorul cărţii.

„O carte care se bazează pe mărturiile unor spectatori, o carte care vrea să spună că acest teatru a avut o contribuţie nu doar în istoria teatrală a Republicii Moldova, ci a format o elită culturală, toţi cei care în anii studenţiei au fost spectatori ai teatrului au format pe urmă elita culturală”, a declarat Liliana Popuşoi, jurnalistă, autoare a cărţii.

Printre spectatorii de altă dată marcaţi de fenomenul Luceafărului s-au aflat scriitori, pictori, compozitori.

Actorii de ieri şi de azi ai teatrului afirmă că volumul este o şcoală a demnităţii, măiestriei şi rezistenţei.

„Aceşti oameni care cu sufletul lor au sfinţit scena Teatrului Luceafărul, cred că despre ei se pot scrie multe cărţi. Împreună au strălucit cum nu a strălucit nici o constelaţie în alte teatre”, susţine Vitalia Grigoriu, actriţă la Teatrul Republican „Luceafărul”.

Volumul anticipează aniversarea a 60-a de la întemeierea Teatrului Republican „Luceafărul” şi a fost editat cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Comentarii