Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: admin

Ştiri / Cultură

14 Aug. 2019 / 10:33

O nouă apariţie editorială de la Alexandru-Horaţiu Frişcu

Este, prin excelenţă, un om al cărţii, un scriitor receptiv la durerile şi idealurile neamului. Vorbim despre omul de cultură, Alexandru-Horaţiu Frişcu, care a sărbătorit 70 de ani de la naştere, prilej de a face o trecere în revistă a faptelor, scrierilor, speranţelor, relatează Mesager..

Poezia, publicistica, epigramele sunt genurile prin care Alexandru-Horaţiu Frişcu îşi exprimă atitudinea faţă de timpurile pe care le trăim. La popasul aniversar a fost lansată şu ultima apariţie editorială: „Comunismul între utopie şi delir”, care, spune autorul, este o carte necesară.

„Noi trăim într-un trecut permanentizat, într-o lume normală această carte nu ar trebui să fie, dacă ar fi fost dat comunismul la groapa cu gunoi, cu părere de rău,oamenii au rămas în capcana aceasta. Am vrut să arăt istoria comunismului în imagini, am 260 de fotografii să vadă oamenii prin ce am trecut să nu se mai repete”, a spus Alexandru-Horaţiu Frişcu.

„A lucrat asupra acestei cărţi o perioadă foarte îndelungată, a adunat fir cu fir. Sper că ne va lumina sufletele, chiar cu ajutorul acestei cărţi şi o dată şi o dată se va face Unirea, pentru asta trăim şi la asta sperăm”, a afirmat Eugenia Cernei, cercetător ştiinţific.

„File negre de istorie roşie, are drept punct de pornire istoria fostei URSS, realităţile noastre în context unional, alte aspecte puţin cunoscute. Frişcu abordează mai multe genuri, dar s-a manifestat în poezie, epigrame, publicistică, spiritul lui satiric l-a făcut să abordeze realităţile altfel”, susţine Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor.

„Alexandru Frişcu este, în primul rând, enciclopedist, l-aş numi Omul-Bibliotecă. Ceea ce face Alexandru Frişcu de o viaţă - încearcă să demitizeze miturile sovietice, să spună cu adevărat cine stă în spatele unor nume ca Lenin,Troţki, Beria, Kotovski”, a afirmat scriitorul Nicolae Dabija.

Alexandru Frişcu a debutat în 1999 cu volumul de epigrame şi parodii „Descântecul Gorgonei”, a continuat să exceleze în acest gen. După ce în ultimii ani a trudit la o altfel de istorie a comunismului, Alexandru-Horaţiu Frişcu îşi propune în continuare să revină la scrierea poeziilor lirice, la epigrame şi parodii. Scriitorul s-a născut în data de 13 august,1949 în satul Cotiujeni, raionul Briceni.

Comentarii