Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

24 Mai 2020 / 15:09

Versiune nouă a celebrului cântec „Cântă cucu-n Bucovina”

Un celebru cântec îndrăgit în întreg arealul românesc, „Cântă cucu-n Bucovina”, a fost interpretat şi înregistrat departe de casă, la Viena, de două mari artiste - violonista Rusanda Panfili şi soprana Valentina Naforniţa. La sfârşitul acestei săptămâni, videoclipul cântecului, lansat pe Youtube, a transmis tuturor melomanilor emoţii deosebite, relatează Moldova 1.

Un cântec ca un imn despre destinul tragic al Bucovinei, înstrăinată de trupul ţării, interpretat tradiţional cu sfinţenie de cei mai mari artişti ai cântecului popular românesc de pe ambele maluri ale Prutului, a ajuns să fie cântat într-o viziune clasică în inima Europei. Deşi au un program foarte încărcat în activitatea artistică de excepţie pe care o desfăşoară la Viena şi în alte oraşe europene, în aceste timpuri grele de pandemie când teatrele de operă şi sălile de concerte sunt închise, frumoasele noastre artiste au oferit melomanilor o surpriză de zile mari.

„Ne-a făcut să avem această colaborare faptul că suntem amândouă în Viena. Valentina a venit cu ideea să facem cântecul - o piesă care este ca un imn la noi în ţară şi având în vedere că nu putem să fim acasă, ne este dor de ţară, ne este dor de familie, am simţit nevoia să ne apropiem puţin de casă prin muzică”, a declarat violonista Rusanda Panfili.

Violonista Rusanda Panfili şi soprana Valentina Naforniţa au înregistrat melodia, apoi fiecare a fost filmată în preajma oraşului Viena de către Ştefan Panfili, fratele Rusandei, care a realizat videoclipul acestui cântec cu o istorie de peste 110 ani. Versurile au fost scrise de un mare luptător pentru drepturile la carte în limba română a bucovinenilor - Constantin Mandicevschi, în 1904, cu prilejul evenimentelor consacrate celor 400 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Cuvintele au fost adaptate la o melodie de jale de pe meleagurile bucovinene. Astfel, şi astazi „Căntă cucu-n Bucovina” răvăşeşte şi înlăcrimează sufletele românilor.

 

Comentarii