Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

18 Iun. 2020 / 20:46

O serie de poezii ilustrate au fost afişate în centrul capitalei

Poeme reprezentate prin arta grafică în stradă, asta putem vedea pe gardul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Proiectul "Poster X poem" a debutat în luna martie la Bucureşti, în faţa Muzeului Naţional de Artă al României, iar acum, colecţia de lucrări a fost completată cu creaţiile poeţilor şi designerilor moldoveni, informează Mesager.

„Orice manifestare de creaţie este binevenită. Asta face oraşul să fie atractiv, asta face ca oamenii să fie mai buni”.
„În Moldova sunt foarte mulţi artişti talentaţi şi e bine că au un spaţiu în care pot să-şi expună viziunea. E locul perfect, pentru că aici trec mulţi oameni, ambianţa e perfectă".
„Ne pare bine că pe timp de pandemie putem vedea ceva frumos", au spus oamenii.

Ideea de a aduce "Poster X poem" de la Bucureşti şi de a completa colecţia de lucrări cu creaţiile tinerilor poeţi şi designeri de la Chişinău a fost a Annei Vasina, şi ea artist vizual.

„Am întâmpinat o deschidere totală. Sunt 14 designeri şi 14 poeţi din Republica Moldova care au făcut câte un duo foarte reuşit. Unica condiţie a fost să fie prezentă poezia sau fragmente din poezie. Restul era libertate totală a artistului”, a spus Anna Vasina.

Unii dintre poeţii cărora le-au fost reprezentate grafic poemele au apreciat ieşirea poeziei în spaţiul public.

„Cu atât mai mult că au adus şi posterele poeţilor şi artiştilor din România. Cred că e un mod inedit de a pune în valoare poezia", susţine poeta Moni Stănilă.
„Parcă mai prindem un pic de aer curat. E altfel când mergi prin Chişinău şi poţi admira poezia şi arta grafică", menţionează poetul Alexandru Vaculovschi.

„Când nu putem să expunem lucrările în încăperi, e foarte necesar să iasă afară, deoarece e un motiv în plus să ieşim la o plimbare seara, aşa, la distantă, care e importantă pe moment şi să savurăm ceva pentru că ne lipsesc evenimentele culturale”, consideră Anna Vasina.

„Sunt postere ce conţin poeme a 30 de poeţi români de pe ambele maluri ale Prutului. Practic mergând pe stradă şi citind poemele de pe aceste postere, publicul are posibilitatea după aceasta să se intereseze ce cărţi a mai scris acest autor şi sper să meargă să-i caute carţile”, a spus criticul literar Lucia Ţurcanu.

Proiectul a fost finanţat de artişti vizuali din Bucureşti.

Comentarii