Ştiri

Sursa imaginii: Sputnik Moldova

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

01 Iun. 2019 / 16:55

Oamenii de ştiinţă: Chişinăul subteran ascunde mai multe mistere ce merită a fi descoperite

Chişinăul subteran ascunde mai multe mistere ce merită a fi descoperite! Este concluzia oamenilor de ştiinţă care participă la săpăturile arheologice din preajma Academiei de Arte! Acţiunea este susţinută financiar de către Ambasada SUA în Republica Moldova, relatează Moldova 1.

„În timpul hidroizolării fundaţiei Academiei de Artă a fost descoperit extradosul unei bolţi;muncitorii au spart această boltă şi ea s-a dovedit a fi foarte mare,au fost invitaţi  arheologii şi iată,în rezultat am găsit o întreagă reţea de galerii”, a spus profesorul arheolog, Ion Tentiuc.

În căutarea  răspunsurilor, arheologii au început incursiunea în subteran, o muncă  dificilă din causa spaţiului îngust de un metru şi jumătate,la înălţimea de doar un metru şi 30 de centimetri.

 „După câteva săptămâni de săpături, arheologii au dat de cea de a doua intrare.

„Cea de a doua intrare sau groapă de acces în această construcţie subterană a clădirii, a fost amenajată din cărămidă, pereţii laterali au fost văruiţi şi întreţinuţi, am descoperit şi podeaua tot din cărămidă, la fel, văruită  ceea ce demonstrează că  construcţie subterană a fost bine îngrijită”, a spus directorul proiectului, Sergiu Mustaeaţă.

„Una din ipotezele privind funcţionalitatea acestei galerii este că ar fi fost folosită pentru aerisirea clădirii”, a declarat profesorul arheolog, Ion Tentiuc.

„La 10 metri de aici mai este o altă parte a galeriei care duce spre Valea Mrilor,acum este,din păcate înfundată,dar credem că această galerie duce exact în zona de unde vine aer curat şi asigura clădirea”, a declarat directorul proiectului „Istorii Ascunse”, Sergiu Musteaţă.

Momentele-cheie ale săpăturilor erau filmate de Arcadie Plăcintă.

„În final, vrem să facem un film documentar care ar pune mai multe întrebări ce ţin de istoricul acestor subterane. Finalitatea proiectului ar trebui să fie ca aceste galerii subterane să fie folosite ca galerii de artă sau locaţii pentru tinerii cineaşti”, a declarat producătorul, Arcadie Plăcintă.

Săpăturile sunt finanţate  de către Ambasada SUA în Republica Moldova.

„Proiectul istorii ascunse din este un proiect-pilot. Vizează scoaterea la iveală a mai multor componente legate de istoriile ascunse subterane, a demarat anul trecut , în octombrie şi va continua până anul viitor în februarie”, a declarat directorul Proiectului, Sergiu Mustaţă.

„Chişinăul în secolul 21 mai ascunde multe mistere. Nu s-a investigat Chişinăul subteran, s-a dovedit că el ascunde  un patrimoniu inestimabil pe care nu-l cunoaştem dar care merită a fi inclus în circuit ştiinţific, cultural”, a spus profesorul arheolog, Ion Tentiuc.

Concluziile oamenilor de ştiinţă vor fi reunite  într-o carte despre  construcţiile subterane şi modalităţile de protejare şi valorificare a acestora.

Comentarii