Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

22 Aug. 2019 / 13:16

Opera „Ştefan cel Mare” de Gheorghe Mustea - unică în patrimoniul naţional

Munca de zeci de ani a compozitorului-academician Gheorghe Mustea s-a încununat cu o primă victorie. A fost editată şi prezentată partitura operei „Ştefan cel Mare”, o creaţie monumentală unica în patrimoniul naţional şi universal despre faptele şi măreţia domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. La lansare a răsunat apelul de a monta opera pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, relatează Moldova 1.

De-a lungul anilor Gheorghe Mustea a lucrat cu tenacitate, inspiraţie, credinţă asupra operei „Ştefan Cel mare”, la propunerea compozitorului, libretul a fost scris de scriitorul Constantin Cheianu.

„Potrivit libretului domnului Cheianu, este o operă-simbol fiindcă aici sunt evidenţiate trei linii simbolice: Sabia lui Ştefan cel Mare, Crucea şi Coroana. Ea a fost scrisă special pentru teatrul nostru liric, este o operă modernă, este opera la care am lucrat cu mare interes, cu foarte multă dragoste”, a spus Gheorghe Mustea, compozitor, academician

„Am scris libretul 20 de ani în urmă, nu am crezut că voi ajunge să fie operă, dar maestrul Mustea este răbdător, perseverent. Este o creaţie a unui artist de la noi, unul dintre cei mai valoroşi muzicieni. Este o primă operă despre marele Voievod, deci, din toate punctele de vedere, trebuie să se regăsească în repertoriul Teatrului de operă”, a spus Constantin Cheianu, autorul libretului.

„S-au pus foarte mari speranţe pentru acest spectacol, pentru această partitură şi, în sfârşit, s-a încununat cu mare succes la nivel de editare a clavirului şi a partiturii, este o mare victorie pentru cultura naţională, cultura muzicală. Este o muzică pătrunsă de melosul folcloric, de trăirile compozitorului”, a spus Svetlana Bivol, preşedinte al Uniunii Muzicienilor.

Opera readuce în circuit strălucita victorie a oştilor medievale româneşti sub conducerea lui Ştefan Cel Mare - bătălia de la Vaslui din 1475.

„Eveniment important în cultura naţională. Prilej cu care lansăm un apel către Teatrul de operă, MEEC, pentru a fi alături de maestrul Gheorghe Mustea în posibilitatea de a monta această operă în viitorul cel mai apropiat. În fiecare ţară pentru asta şi este teatrul naţional: pe lângă compozitorii cu renume mondial să fie interpretaţi şi compozitorii din ţară”, Pavel Gămurari, preşedintele Uniunii Compozitorilor.

Lansarea lucrării este un important eveniment cultural şi spiritual.

„Teatrul nostru de operă şi balet este teatru naţional şi ar trebui să monteze, în primul rând, acele opere, bineînţeles, muzica clasică, dar să avem grijă de cultura naţională, s-o promovăm, altfel cum intrăm în marea lume?”, a spus Ion Gagim, doctor habilitat, muzicolog.

„Montăm opera italiană, rusă - foarte bine, dar nu atragem atenţia la compozitorii noştri autohtoni. Or, cine să ne promoveze creaţia noastră în ţară şi peste hotare”, a spus Victor Ghilaş, director al Institutului de Patrimoniu.

Opera „Ştefan cel Mare” este a doua lucrare de acest gen din creaţia lui Gheorghe Mustea, după „Alexandru Lăpuşneanu”, care a avut premiera în 1987.

Comentarii