Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

07 Noi. 2019 / 18:14

Pictoriţa Eleonora Romanescu, petrecută pe ultimul drum

A venit pe lume primăvara, atunci când o dată cu renaşterea naturii reînvie toate culorile şi a fost petrecută pe ultimul drum când se sting culorile toamnei - anotimp atât de drag şi des transpus în peisaje de regretata şi marea pictoriţă Eleonora Romanescu. Aceasta a decedat la vârsta de 93 de ani şi a fost înmormântată la Cimitirul Central din capitală, relatează Mesager.

Eleonora Romanescu era plină de lumină înconjurată de dragoste la ultima expoziţie personală din 20 martie 2017. A fost intitulată „Timpuri”, titlu pentru care regretata pictoriţă avea argumente dureroase.

„Timpuri nu întotdeauna binevenite începând cu ocuparea Basarabiei, mai departe războiul, mai departe foametea, învăţământul de mână cu foametea şi tot aşa mai departe. Toată viaţa a trecut, vara la studii, iarna realizam lucrări pentru expoziţii. Timpurile au trecut la fuga de nici nu-mi vine a crede că au fost atâtea”, declara Eleonora Romanescu.

„Are o gamă coloristică deosebită care o leagă de marea tradiţie a picturii româneşti, o descoperi pe Eleonora Romanescu în peisajele ei pline de originalitate, dar şi în compoziţiile florale uimitoare. Maestrul Eleonora Romanescu a fost omul de omenie, sensibilitate, receptiv la durerile altora”, a declarat Valeriu Matei, director la Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.

Au venit să-şi i-a rămas bun două dintre primele discipole ale Eleonorei Romanescu, Elena Eşanu şi Dominica Ciobanu.

„O zi frumoasă, dar şi o zi dureroasă, pentru că pleacă o artistă importantă pentru toată arta plastică şi cultura românească. De la domnia sa am învăţat multe: demnitate, verticalitate, ataşament faţă de profesie, o artistă care a iubit ţara”, a precizat Dumitru Bolboceanu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici.

Eleonora Romanescu a dăruit 48 de picturi gimnaziului ce-i poartă numele din satul natal, Leuşeni, Ungheni. Şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei este mai bogat datorită donaţiei de 48 de lucrări din partea Eleonorei Romanescu.

Eleonora Romanescu deţinea importante distincţii, dar cel mai apropiat sufletului este titlul de Artist plastic al poporului, pe care l-a reprezentat în arta sa cu talent, demnitate şi multă iubire.

Comentarii