Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

28 Oct. 2020 / 12:25

Pictoriţa Valentina Rusu-Ciobanu împlineşte astăzi 100 de ani

Împlineşte astăzi incredibila vârstă de 100 de ani şi a rămas aceeaşi aristocrată a spiritului, un fenomen al artei plastice naţionale. Vorbim despre Valentina Rusu-Ciobanu născută acum un secol la Chişinău, iar din 1947, de când s-a căsătorit cu regretatul maestru Glebus Sainciuc, locuieşte în vechea căsuţă de pe strada Grigore Ureche 38. Un spaţiu marcat de prezenţa unor mari artişti care merită şi are toate calităţile de a deveni un atractiv muzeu în zona Chişinăului istoric, relatează Moldova 1.

În zi de toamnă colorată, Valentina Rusu-Ciobanu admiră priveliştea, florile din grădina casei. S-a mirat ca un copil de liliacul, care a dat în floare la sfârşit de octombrie, exact de ziua ei.

După ce a admirat liliacul înflorit, Valentina Rusu-Ciobanu şi-a continuat drumul spre gura de apă, unde vara erau înfloriţi nuferii, spre bătrânul nuc sădit în copilărie de Lică şi maestrul Glebus Sainciuc. Mulţumită de excursie, dar şi obosită, s-a aşezat la locul preferat din faţa casei. Şi-a amintit cine a fost primul care a îndrumat-o spre pictură.

„Am avut un frate mai mare decât mine. El era decis să fie pictor, a lui era iniţiativa şi eu mă luam după dânsul", a povestit Valentina Rusu-Ciobanu

Un interviu pe vreme de pandemie e o chestie dificilă. Adresam întrebarile de la distanţă, iar Irina sau Lică îi transmiteau pictoriţei curiozităţile noastre. Ne-a spus că la începuturi a lucrat împreună cu Glebus chiar în acest spaţiu.

„În casa asta am pictat, era frumos, curtea era frumoasă. Când ne-am dus la atelierul din sectorul Râşcani, noi nu pretindeam la două ateliere, noi lucram într-un atelier. Eu luam parte la toate expoziţiile”, a relatat pictoriţa.

A urmat o altă excursie, în care artista revedea lucrările ei de la începuturi în expoziţie-surpriză organizată acasă special pentru ea.

„Ca ea să se bucure, am organizat expoziţi, că ea nu poate să meargă la vernisaj, că e pericol de pandemie" a spus Lică Sainciuc, artist plastic.

După plecarea în eternitate a maestrului Sainciuc, fiul şi nora au lăsat apartamentul şi au venit să-i fie alături.

„O admir, ea la o sută de ani este atât de senină, înţelege totul. Noi trebuie să învăţăm de la ea multe”, a menţionat Irina Şleahu, nora pictoriţei.

Vechea căsuţă în care au locuit şi şi-au plăzmuit, la începuturi, opera Valentina Rusu-Ciobanu şi regretatul maestru Sainciuc, unde lucrează acum Lică, fiul, reputat grafician, are toate calităţile să devină muzeul unei dinastii de artişti şi, într-un fel, al istoriei culturale a Chişinăului.

„Ar fi foarte interesant şi pentru Chişinău, şi pentru Republica Moldova, şi pe plan european ar fi interesant. Totdeauna atrăgea turismul şi oameni de cultură. Este aici continuitate: iaca Glebus a umblat pe podeaua aceasta”, a spus Lică Sainciuc.

Centenarului Valentina Rusu-Ciobanu îi sunt consacrate câteva expoziţii  extraordinare de pictură şi de carte organizate la Chişinău şi Bucureşti.

Comentarii