Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

26 Iun. 2020 / 20:00

Picturi ale lui Vladimir Palamarciuc, expuse la Muzeul Naţional de Artă

O selecţie dintre cele mai valoroase lucrări ale maestrului Vladimir Palamarciuc pot fi văzute la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Expoziţia este prilejuită de aniversarea a 75-a de la naşterea pictorului, relatează Moldova 1.

Libertatea si profunzimea ideilor, măiestria pensulei, modernitatea, dar şi inspiraţia din artă, tradiţia populară sunt caracteristicile lucrărilor lui Vladimir Palamarciuc. Este originar din Ucraina, dar şi-a făcut studiile plastice la Chişinau, a călătorit mult prin Moldova, a îndrăgit spiritul, tradiţiile.

„Tradiţiile nu sunt un simplu dar. Eu le simt foarte aproape, le trăiesc sincer cu toată fiinţa. Astfel, întreaga mea activitate de creaţie este pătrunsă de această viziune naţională, de coloritul şi ornamentele din covorul molodovenesc, care se regăsesc în lucrările mele”, a spus Vladimir Palamarciuc, artist plastic.

Lucrările lui Vladimir Palamarciuc se află în prestigioase muzee şi în colecţii private din multe ţări. Artistul s-a învrednicit de premii, de recunoaşterea confraţilor care-i apreciează talentul şi exigenţa.

„Trăieşte profund în artă, trăieşte numai în artă şi asta îl face să ajungă la maturitate, unde trage anumite linii asupra domeniului artistic. Poate fi considerat unul dintre cei mai iscusiţi colorişti, unul dintre cei mai iscusiţi creatori ai acordurilor fine cromatice", a menţionat Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

În expoziţie sunt etalate 45 de lucrări realizate de Vladimir Palamarciuc în ultimii 10 ani. Ele reprezintă evoluţia pictorului, cultura plastică deosebită, căutările artistice.

 „Întotdeauna mă străduiesc ca expoziţia să fie interesantă atât pentru vizitatori, iubitorii de frumos, cât şi pentru mine. Vreau să arăt o perioadă nouă, alte viziuni, concepţii. Cred că am reuşit şi expoziţia e frumoasă", afirmă Vladimir Palamarciuc.

 „Un artist total, cu certitudine unul dintre cei mai serioşi de la noi. Din păcate, o expoziţie deschisă în perioada pandemiei e dificilă pentru că vizitatorii au o anumită reţinere faţă de spaţiile publice. Aşa sau altfel, noi invităm oamenii care trăiesc cu elementul estetic să vină să vadă această expoziţie", subliniază Tudor Zbârnea.

Respectând toate rigorile impuse de pandemie, vizitatorii pot admira lucrările lui Vladimir Palamarciuc până în data de 11 iulie.

Comentarii