Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

26 Noi. 2019 / 19:32

Portretul actriţei Corina Constantinescu, transmis în dar muzeului naţional de artă al Moldovei

Portretul cunoscutei actriţe de teatru şi film Corina Constantinescu, realizat de marele maestru al artelor plastice româneşti Camil Resu a fost transmis în dar muzeului naţional de artă al Moldovei. Donaţia a fost făcută de fiica actriţei, şi ea renumită actriţă: Ioana Pavelescu, care a readus-o în acest mod acasă pe mama ei, născută acum 100 de ani la Nisporeni şi devenită personalitate marcantă a artei teatrale româneşti, relatează Mesager.

„Sunt foarte emoţionată de această donaţie pe care o fac pentru că simt eu că-i împlinesc. EI, un mare dor de ţară şi de pământul acesta al Basarabiei”, a declarat actriţa română, Ioana Pavelescu.

Ideea de a oferi portretul Corinei Constantinescu de Camil Resu  - muzeului de la Chişinău a fost a lui Emil Eni,directorul Galeriei romane din Bucureşti şi un bun prieten al Ioanei Pavelescu.

„În urma vizitelor la Chişinău şi al unor proiecte pe care le-am avut cu Muzeul naţional de artă al Moldovei m-am gândit ca această lucrare să fie aici la muzeu pentru că nu sunt foarte mulţi artişti clasici români prezenţi pe simeze. Cu atât mai mult că acest portret de Camil Resu reprezintă pe o personalitate a culturii de o parte şi de alta a Prutului”, a declarat directorul Galeriei din Bucureşti, Emil Eni.

„Această lucrare ne face o certă conexiune cu şcoala românească de pictură, în special cu artiştii pe care-i avem în colecţia noastră, cei care au studiat în perioada interbelică la Bucureşti, la Belle-Arte atunci când rector era Camil Resu. Vorbim aici de marele Mihail Grecu, Ada Zevin, Dmitrii Sevastianov . Suntem onoraţi de această donaţie. Ne leagă şi o stare de emoţie, în special, pe mine pentru că e vorba de Corina Constantinescu, o remarcabilă artistă de teatru şi film născută la Nisporeni”, a declarat directorul Muzeului Naţional de Artă, Tudor Zbârnea.

„Mama când s-a refugiat în 40 nu a mai apucat să vină, ea mi-a spus tot timpul: Eu nu mă duc la mine acasă cu paşaportul. Acum a venit acasă, ultimele ei vorbe au fost despre Basarabia. Nu era nimic ca acasă acolo unde s-a dus, am crescut cu toate poveştile acestea”, a precizat actriţa română, Ioana Pavelescu.

Bucuria spirituală de a avea în expoziţia permanentă a muzeului o creaţie de Emil Resu era una deosebită.

„A fost un mare pictor şi a prins caracterul asemănarea şi profunzimea chipului. O privire plină de magnetism. Cunoscând-o, vizitând unele spectacole atunci când a pictat, a prins acea lume interioară bogată a actriţei. Cu cât priveşti mai mult această lucrare şi, în general, opera lui Resu cu atât mai mult îl descoperi şi redescoperi. Cred că această donaţie îmbogăţeşte foarte mult colecţia muzeului de artă şi aşi vrea să ne felicităm”, a spus artistul plastic, Ghenadie Jalbă.

După semnarea Convenţiei de donaţie,seara a continuat cu recitalul muzical susţinut de actorii şi Orchestra de Cameră a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.

Comentarii