Ştiri

Sursa imaginii: afisha.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

07 Mar. 2020 / 16:56

Premieră expoziţională de zile mari la Muzeul Naţional de artă al Moldovei

Premieră expoziţională de zile mari la Muzeul Naţional de artă al Moldovei. Este intitulată „Potenţial şi abis” şi reuneşte lucrările a doi mari artişti: sculptorul Mircea Roman şi pictoriţa Florentina Voichi, un cuplu în viaţă şi în creaţie, relatează Moldova 1.

Simbioza dintre sculptură şi pictură reprezintă reperele expoziţiei „Potenţial şi abis”, sunt teme vechi realizate într-o formulă nouă.

„Am mers pe ideea aceasta de Potenţial şi ABIS care se regăseşte la ambii în sensul că Potenţialul e reprezentat prin lucrările puternice, au şi dimensiuni mai mari şi la Mircea Roman şi în pictură. În acelaşi timp, există şi zona de abis care la Mircea Roman în sculptură se vede prin acele găuri negre, goluri interioare în fiinţa umană, iar la mine sunt zonele de abis din jurul personajelor, fondurile mai abstracte”, a declarat artistul plastic din România, Florentina Voichi.

„Este o expoziţie, care, de fapt, reprezintă drama umană. Sculptura lui Mircea Roman este o zonă estetică primordială şi, în acelaşi timp foarte contemporană, un artist care parcă vine din Egiptul Antic, în acelaşi timp, este foarte bine ancorat în tradiţia sculpturii româneşti. Este o expoziţie, în primul rând, care are o încărcătură de smerenie”, a declarat directorul Muzeului Naţional de Artă, Tudor Zbârnea.

Mircea Roman este singurul artist din România care deţine cel mai mare premiu din lume pentru sculptură de la Trienala din Osaka, Japonia. Figurile sculptate de el sunt pline dramatism, reprezintă o metaforă a sacrificiului.

„Sculpturi în lemn, câte o dată au şi culoare, dar ce mă preocupă este să creez volume mari care să stea bine în spaţiu. Fac trimitere la personajele umane, temele sunt reluate. Viaţa nu e doar frumoasă, mai are şi partea ei de dramatism şi nemulţămiri, noi am vrea-o mai frumoasă”, a menţionat sculptorul Mircea Roman.

„Mircea Roman e un sculptor aparte, vedeţi cu nişte teme legate de modelarea chipului uman, de realitate, de păcat şi de puritate. Şi Florentina Voichi, este o pictoriţă aparte , cu o gamă coloristică,  la fel recognoscibilă ţinută într-o tonalitate de vişiniu, brun, negru”, a precizat directorul ICR „Mihai Eminescu”, Valeriu Matei.

„Este, de fapt, o pictură figurativă, care, parcă vine dintr-un spaţiu al istoriei artelor. În acelaşi timp, este pictură contemporană. Exprimă acele trăiri, drame, acea nelinişte care este la ordinea zilei”, a declarat artictul plastic, Ghenadie Jalbă.

Reunite sub semnul simplităţii şi demnităţii;sculpturile lui Mircea Roman şi picturile Florentinei Voichi călăuzesc privitorii într-o lume plină de mistere şi simboluri,de lumini şi întuneric, lumea fiinţei umane. Lucrările pot fi văzute la Muzeul naţional de artă până la sfârşitul primăverii.

 

 

Comentarii