Ştiri

Sursa imaginii: adevarul.ro

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

10 Dec. 2019 / 13:45

Premiera TeleFilm – Chişinău: „Eu,Filimon Boghiu” de Efim Josanu şi Diana Donică

Filimon Boghiu, fierarul-ţăran care a opus rezistenţă regimului comunist a devenit protagonistul documentarului „Eu,Filimon Boghiu”. A fost realizat de băştinaşul său, colegul nostru, jurnalistul Efim Josanu la studioul TeleFilm-Chişinău şi a avut premiera la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din capitală, relatează Moldova 1.

„Am început să scriu despre Filimon Boghiu cu 55 de ani în urmă la olimpiada de limba moldovenească”, îşi aduce aminte Efim Josanu.

Acea compunere nu s-a învrednicit de premii. Învăţătorul lui Efim Josanu a distrus-o ca cele scrise să nu aibă repercusiuni asupra familiei Josanu. A rămas însă idee de a readuce acest personaj în actualitate, care s-a fructificat în documentarul „Eu ,Filimon Boghiu”.

„Filimon Boghiu, un personaj cu adevărat emblematic, aici sunt ţesute atâtea legende. Am socotit că cel mai bine e să rămân la mine în sat pentru că de acolo a pornit şi acolo a murit Filimon Boghiu. Marea dramă a destinului lui s-a produs la 400-500 de metri de casa noastră, nu aveam decât trei ani, dar cred undeva am auzit răpăitul mitralierelor”, a spus Efim Josanu, autorul filmului.

„Eram copil atunci, când l-au împuşcat la casa lui Suruceanu, eu m-am dus acolo”, îşi aminteşte Filimon Năstase din Ciulucani, raionul Teleneşti.

Securiştii l-au omorât pe Filimon Boghiu şi pe fiul lui, iar ceilalţi membri ai familiei şi ai grupului au fost osândiţi prin închisori, condamnaţi la moarte. Efim Josanu a desprins valoroase informaţii despre destinul tragic al familie în dosarul Olimpiadei Boghiu, soţia chinuită prin închisori, dar nicidecum înfrântă. Deosebite, uneori controversate mărturiile oamenilor, care l-au cunoscut pe Filimon Boghiu

„Unul dintre interlocutorii noştri a spus: „Dar voi ce vreţi să faceţi un erou din el? El e un om şi cu păcate şi atunci am înţeles că propaganda s-a străduit să-l facă bandit, terorist”, spune Efim Josanu.

Oamenii spun că era necesar un documentar, în care să fie prezentat nu doar luptătorul, rebelul Filimon Boghiu,ci şi „omul cu toate bune şi cu cele mai puţin bune. Tata meu, care l-a cunoscut bine pe Filimon Boghiu mi-a spus că atunci când era tânăr, era blajin la suflet, îi plăcea să cânte, era foarte sociabil”, îşi aduce aminte Andrei Ciubotaru din Ciulucani, Teleneşti.

Filimon Boghiu şi grupul lui au reprezentat un mare pericol pentru orânduirea sovietică.

„Un fenomen cu totul extraordinar, o pagină importantă a trecutului nostru şi, în special, referitor la rezistenţa antisovietică a basarabenilor”, a spus Ion Ţurcanu, istoric.

Filmul a fost realizat de Efim Josanu şi Diana Donică la studioul TeleFilm Chişinău, iar prima proiecţie a avut loc la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”.

„O temă aparte care ne interesează, exerciţii de memorie, teatru-document, film document şi e o invitaţie la meditaţie de a găsi răspunsuri, de a cunoaşte un adevăr care a fost cenzurat, arestat şi nu am avut dreptul să-l cunoaştem”, a spus Petru Hadârcă, directoul Teatrului Naţional „M. Eminescu”.

În premieră, telespectatorii noştri vor putea viziona documentarul „Eu, Filimon Boghiu” în data de 20 decembrie, doar la Moldova 1.

Comentarii