Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

10 Noi. 2020 / 19:54

Premii pentru realizări în domeniul ştiinţelor

Premii pentru cele mai valoroase realizări în domeniul ştiinţelor sociale, economice, umanistice şi promovarea ştiinţei în mass-media, acordate la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM). Evenimentul, consacrat Zilei Internaţionale a Ştiinţei, marcate astăzi, s-a desfăşurat cu un număr limitat de participanţi şi a fost transmis online, relatează Mesager.

Au răscolit amintirile supravieţuitorilor Calvarului din Gulag, au documentat peste 500 de studii de caz, le-au completat cu materiale din arhive, comentarii, fotografii şi au publicat opt volume. Această muncă s-a învrednicit de premiul pentru istorie „Alexandru Boldur” şi este rezultatul activităţii unei echipe de cercetători.

Prestigiosul premiu „Eugeniu Coşeri” a bucurat-o pe cercetătoarea Iraida Condrea.

Au fost acordate şi premii în domeniile literatură, economie, drept, ştiinţe sociale şi politice şi în studiul artelor. Premiul „Pârghia lui Arhimede” pentru promovarea ştiinţei în mass-media a onorat-o pe jurnalista Elena Cecan.

În contextul sărbătorii a fost lansată noua carte „Titu Maiorescu. Epoca Eminescu”, coordonator al căreia este academicianul eminescolog Mihai Cimpoi.

Uniunea Europeană va susţine în continuare cercetătorii din Moldova, spune ambasadorul Peter Michalko.

„În timpul apropiat vom începe un nou program şi mai ambiţios - „Orizont Europa”, care va beneficia de o finanţare şi mai mare şi la care vă aşteptăm să participaţi”, a declarat Peter Michalko.

„Suntem în secolul 21 şi societatea întâmpină noi provocări şi e clar că soluţii la aceste provocări sunt aşteptate de la cercetătorii ştiinţifici. Noi vom susţine ştiinţa şi vom găsi soluţii la provocări, inclusiv pentru această pandemie”, a spus preşedintele AŞM, Ion Tighineanu.

Un eveniment de promovare a ştiinţei şi inovaţiilor va avea loc pe 27 noiembrie şi va avea genericul „Noaptea cercetătorilor europeni”. 

Comentarii