Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Cultură

16 Iul. 2020 / 09:00

Profil TRM: Ilie Văluţă, o viaţă ce vibrează pe note muzicale

Este muzician, compozitor, interpret, orchestrator şi textier, iar din 1985 îşi desfăşoară activitatea în calitate de maestru de sunet TV la Compania „Teleradio–Moldova”. A creat compoziţii muzicale la spectacole televizate, muzică vocală şi instrumentală în emisiunile şi concursurile televizate, a scris muzică pentru filme, a pus bazele grupului muzical „Dinastia Văluţă” şi este deţinător a numeroase premii naţionale şi internaţionale. Lista meritelor sale ar fi una lungă dacă am continua, dar, cu siguranţă, putem spune că viaţa maestrului Ilie Văluţă a vibrat şi vibrează pe note muzicale. Pe 16 iulie, compozitorul împlineşte 65 de ani, iar cu această ocazie am încercat să aflăm cât este de mândru de ceea ce a făcut, ce iubeşte, dar şi care-i sunt temerile.

L-am găsit cu tema făcută. Mai mult de atât, maestrul a ţinut să menţioneze că cele mai importante lecţii din viaţa sa au fost cele de a fi copil, părinte şi bunic. 

„Acum mă încearcă emoţiile, fiindcă e o vârstă totuşi frumoasă, dar trecută prin mai multe, bune şi mai puţin bune, grele şi mai uşoare, precum şi fericite. Pe tot acest parcurs am trecut prin momente frumoase, pe care am avut cu cine să le parcurg şi mă bucur că, ajuns aici, am prieteni în jurul meu, îmi este familia alături şi sunt împlinit”, a spus Ilie Văluţă.El este şi producătorul formaţiei „Dinastia Văluţă”, unde cântă alături de urmaşii săi. 

„Evident că este o mândrie când copiii şi, mai ales, nepoţii, în aceste vremuri totuşi grele pentru profesia noastră de muzician, îmbrăţişează această profesie. Şi de ei sunt mândru, sunt bucuros că ştiu ce fac ei şi fac bine, şi nu nu numai aici, dar şi peste hotare”, ne-a mai povestit compozitorul.Sub câte forme se află muzica în natură? O putem găsi pe vârful unui munte, în şopotul frunzelor din păduri, în unduirea grâului copt pe lan, dar şi în ADN-ul maestrului.

„Îmi place să comunic cu lumea, cu spectatorul prin muzică. Îmi place să-i pot alina sufletul, să-i mângâi inima, să cânt dorul, dragostea, iubirea faţă de acest meleag al nostru”, a menţionat muzicianul.Ce poate să ne spună despre frică un om care a văzut şi a făcut multe în viaţa sa? Cu vocea tremurândă, temându-se să pară banal, maestrul ne-a spus că îi este frică de Dumnezeu, de minciună şi de neadevăr. 

Ilie Văluţă s-a născut pe 16 iulie 1955, la Chişinău, iar cu ocazia zilei sale de naştere, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova vă invită la o nouă ediţie a Salonului muzical „Ilie Văluţă – la ceas aniversar”, un concert de muzică live, organizat acasă la compozitorul, interpretul, maestru de sunet TV, alături de Dinastia Văluţă, în componenţa căreia sunt copiii şi nepoţii muzicianului. Concertul va fi transmis pe pagina de Facebook „Compania Teleradio Moldova” şi „TV Moldova 1” joi, 16 iulie, cu începere de la 20:00.
 

Comentarii