Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Cultură

05 Ian. 2019 / 19:38

Programul expoziţional din 2019 a început cu creaţiile artistului Aurel Guţu

A fost dat startul programului expoziţional din 2019. Primul care şi-a scos lucrările din atelier şi le-a adus în Sala cu coloane a Bibliotecii municipale „B.P.Haşdeu” este maestrul Aurel Guţu, iar la vernisaj i-au fost în preajmă prietenii şi discipolii, relatează Mesager.

Ideea de a se întâlni la început de an în preajma lucrărilor pline de culoare, motive folclorice cu semnificaţii majore ale lui Aurel Guţu a venit din partea bunului său prieten Alexandru Ganenco.

„Întotdeauna m-a mirat că el are o privire aparte asupra lumii. Picturile lui vorbesc despre talentul nostru, despre satele noastre, despre covoarele noastre. Picturile lui au întotdeauna o taină, toate sunt o poemă în vers şi culori”, a declarat publicistul Alexandru Ganenco.

„Om excepţional, ăl caracterizează talentul, modestia, paleta foarte variată a culorilor, un număr mare de subiecte care au intrat în patru albumuri. Ni-l caracterizează ca un mare patriot, om de excepţie, bun român”, a declarat istoricul Alexandru Moraru.

De când a venit la Chişinău şi până astăzi cunoscutul artist Ion Morărescu îl consideră pe Aurel Guţu un dascăl generos.

„I-am fost primul elev, am petrecut 4patruani în atelierul lui,vin şi acum. O parte din arta lui se apropie de creaţia populară, iar a doua parte este mai modernă. A luat toate culorile din spaţiul acesta. Ca persoană, ca artist, familist se evidenţiază prin umanism având şi o înţelepciune foarte frumoasă”, a declarat artistul plastic, Ion Morărescu.

Din copilărie, Aurel Guţu era pasionat de poezie, de metaforă şi tot ceea ce a făcut pe parcursul anilor a fost sub semnul magic al metaforei. Creativitatea lui a cunoscut mai multe etape.

„Mi-a plăcut să fac ceea ce gândesc. Mi-a venit ideea cu ornamentele covoarelor moldoveneşti, acolo nicio o figură nu seamănă cu alta, totul se cheamă cumva: copac, floare, mai sunt în creaţia mea şi păsările. Când am făcut cioara albă mi-am dat seama că, în fond, eu sunt cioara albă. Trag nădejde să-mi mai vină vre-o idee, aşi vrea să fie genială”, a declarat Aurel Guţu.

„Aurel Guţu este artistul plastic, poet şi arhitect, el este un poet al marilor trăiri interioare. În fond, el este preocupat de un dialog cu sine şi cu noi, cu lumea, cu frumosul, cu eternul. Citim în lucrările lui trăirile şi neliniştile lui de ieri, de azi şi de mâne. Aurel Guţu e un cavaler al frumosului, al eternului şi seamănă cu lucrările lui”, a menţionat criticul literal Tudor Paladi.

Laboratorul de creaţie a lui Aurel Guţu este atelierul său de la revista pentru copii „Alunelul”.

„Viaţa copiilor îmi este mereu interesantă, fiind la revistă este o datorie de a mea de a fi în lumea lor, de ai înţelege şi a le exprima sentimentele”, a mai adăugat artistul.

Aurel Guţu este deţinătorul mai multor premii prestigioase, în special, pentru grafica de carte, domeniu în care a excelat în peste o sută de volume ilustrate cu multă inspiraţie.
 

Comentarii