Ştiri

Sursa imaginii: mecc.gov.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

24 Feb. 2020 / 19:23

Programul Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor-2020”

Cel mai longeviv festival internaţional de muzică „Mărţişor” revine la începutul primăverii cu un program divers pe cele mai importante scene din capitală şi din republică. Evenimentul, organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, se va desfăşura în perioada 1-10 martie, relatează Mesager.

Ministrul Corneliu Popovici a menţionat că ediţia din acest an va cuprinde mai multe spectacole aniversare a celor mai reprezentative colective artistice din ţară şi anume: 90 de ani de la fondarea Orchestrei simfonice şi Capelei Corale „Doina” a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, 75 de ani de la fondarea Ansamblului de Cântece şi Dansuri Populare „Fluieraş” şi a Ansamblului Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc”, 50 de ani de la fondarea Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii” şi 50 de ani de activitate artistică a Maestrului Gheorghe Mustea. În context, oficialul a invitat publicul spectator la spectacolele organizate în cadrul cele de a 54-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”.

Ediţia din acest an va cuprinde 53 de spectacole muzicale organizate de către: Î.S. Organizaţia Concertistică şi de Impresariat „Moldova-Concert”, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, Sala cu Orgă, Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc”.Dintre acestea, 28 concerte vor fi organizate în diferite raioane ale ţării: Anenii-Noi, Bălţi, Edineţ, Soroca, Criuleni, Cahul, Comrat, Ungheni, Ialoveni, Hînceşti, Briceni, Orhei, inclusiv 2 în oraşul Tiraspol.

La „Mărţişor 2020” vor evolua artişti şi colective artistice renumite din afara ţării, precum: „Trio Montagnana” (Belgia), David Filipe (vioară) (Portugalia), Ansamblul de dansuri irlandeze Celtic Legends (Irlanda), Martin Palmeri (Argentina), Marek Stefanski (Polonia), Sedov Jazz Trio, Stas Mihailov (Federaţia Rusă), Montenegrin Guitar Duo (Muntenegru), Fuego, Inna, Victor Socaciu, Dirijorul Gheorghe Costin (România) etc.

Tradiţional, festivalul aduce în faţa publicului şi cele mai renumite colective artistice din ţară: Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc”, Orchestra simfonică a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, Orchestrele de muzică populară „Lăutarii”, „Folclor”, „Fluieraş”, „Mugurel”, ansamblul de acordeonişti „Concertino”, „Alex Calancea Band” etc.

Inaugurarea Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor-2020” va avea loc duminică, 1 martie, în incinta Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, în cadrul unui spectacol-coregrafic excepţional, în regia Lidiei Panfil.

„În data de 4 martie va fi un concert cu cei mai reprezentativi solişti din Moldova şi din România, care au colaborat cu Orchestra Lăutarii timp de 50 de ani. Maestrul Botgros i-a ales pe cei mai reprezentativi. În data de 5 martie Orchestra Lăutarii şi Orchestra simfonică a Companiei Teleradio-Moldova prezintă programul Lăutarii ALTFEL”, a adăugat Andrei Locoman, directorul Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, citat de Mesager.

Participanţilor la eveniment li se va înmâna trofeul Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”.

Comentarii