Ştiri

Sursa imaginii: artindez.ro

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

21 Noi. 2019 / 15:01

„Rapsodia expresivităţii”, expoziţia personală a pictoriţei Victoria Rocaciuc

Îmbină pictura cu munca de cercetare, este cadru didactic şi autorul unor pertinente articole despre evoluţia artei plastice din Republica Moldova. Vorbim despre pictoriţa Victoria Rocaciuc, doctor în studiul artelor, care a revenit peste ani cu o expoziţie personală la Biblioteca Naţională a Moldovei. Este intitulată „Rapsodia expresivităţii” şi reuneşte 34 de lucrări reprezentative pentru discursul plastic al artistei.

Acum aproape 20 de ani, anume în spaţiul Bibliotecii Naţionale a avut loc prima expoziţie a Victoriei Rocaciuc, şi-a confirmat vocaţia de pictor.

826,,1.15 A fost una din expoziţiile care m-a lansat şi acum aduc un fel de mulţumire,darul şi recunoştinţa mea colaboratorilor Bibliotecii”, a spus Victoria Rocaciuc, doctor în studiu arte, artist plastic.

Alături de lucrările expuse sunt şi publicaţiile ştiinţifice, articolele de popularizare şi promovare a artelor plastice, texte consacrate operei unor maeştri consacraţi, dar şi a celor aflaţi la început de cale

Artista explică cum reuşeşte să îmbine pictura cu cercetarea. „Sunt foarte apropiate. În cercetare este mult loc pentru creativitate, dar şi în creaţie este multă cercetare fiindcă creând oricum investighezi posibilităţile tale atât creative cât şi cognitive”, a spus Victoria Rocaciuc.

„I-am urmărit activitatea de la primii paşi. Are o permanentă sete de afirmare, este perseverentă şi un dor nespus de a face mereu lucruri bune. Este, în acelaşi timp şi om de ştiinţă, doctor în studiul artelor, cadru didactic”, a spus Vasile Malaneţchi, directorul Muzeului de Literatură.

Artiştii plastici îi sunt recunoscători pentru articolele pe care le scrie Victoria Rocaciuc despre opera lor.

„Perioada mea s-a început cu abstracţionismul în ultimii ani şi ea dintre critici este cea mai aproape de abstracţionismul contemporan care se face la noi în republică. Ea m-a înţeles mai bine şi a făcut un text foarte bun pentru albumul meu”, a spus Gheorghe Oprea, artist plastic.

„Noi ne-am cunoscut la şcoala de doctorat şi am discutat foarte multe despre antiteză, mi-a părut foarte interesant să văd cum e antiteza în pictură şi cum ea respiră în literatură. Textele ei de critică artistică sunt foarte interesante, ştiu astăzi noi avem ocazia să vedem altă faţetă, ego-ul ei să fie în centrul atenţiei în culori”, a spus Victoria Fonari, conferenţiar universitar.

„Pânze elaborate într-un limbaj modern. Privind toate aceste tablouri şi mesaje transmise putem să le interpretăm prin simboluri. Aşteptăm în continuare să se manifeste atât în plan de creaţie, precum şi în munca de cercetare”, a spus Victor Ghilaş, directorul Institutului Patrimoniu Cultural, MECC.

Lucrările de pictură ale Victoriei Rocaciuc se află în colecţiile publice şi private din Republica Moldova şi din străinătate. Expoziţia „Rapsodia expresivităţii” poate fi văzută la Biblioteca Naţională pe parcursul a trei luni.

Comentarii