Ştiri

Sursa imaginii: captură video privesc.eu

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

22 Mai 2020 / 14:59

Recital de orgă consacrat medicilor din prima linie în lupta cu COVID-19

Premieră de bun augur la Sala cu Orgă din capitală. Magia muzicii interpretate de organista Anna Strezev a răsunat într-un concert extraordinar, transmis în premieră online din palatul muzelor din centrul capitalei.

Sunetele divine ale reginei instrumentelor, orga, au răsunat în premieră într-o atmosferă neobişnuită: într-o sală pustie în care erau prezente doar fotografiile a zece medici, realizate de Alex Iordache. Expoziţia şi regalul muzical au avut genericul „În ochii lor... Al medicilor" şi a fost consacrat eroismului medicilor din linia întâi care luptă cu virusul ucigaş.

În concert au răsunat creaţii din muzică clasică universală, ale celebrilor compozitori: Bach, Albinoni, Leon Boellmain. În premieră au fost interpretate cinci ipostaze din „Doinatoriul” compozitorului nostru Tudor Chiriac.

Distinsa muziciană Anna Strezev, singura organistă din spaţiul nostru, s-a pregatit de eveniment ca pentru o mare sărbătoare, vădit emoţionată.

După concert, a menţionat pentru Moldova 1 că a fost prima şi cea mai dificilă experienţă din cariera ei artistică: să evolueze într-o sala fără public. A dus la bun şfârşit programul muzical cu gândul la eroismul din aceste zile al medicilor, dar şi din respect pentru spectatoriii fideli. Iar aceştia i-au trimis aplauze virtuale, şi-au exprimat recunoştinţa în comentarii elogioase pe pagina de Facebook a Sălii cu Orgă.

Cineva nota, pe bună dreptate, că „Ochii, oglinda sufletului medicilor din fotografii, măiestria Anei Strezev şi sunetul fascinant al orgii au creat o simbioză plină de emoţii şi trăiri pentru spectatori".

Următorul concert: „Copiii pentru copii" va fi transmis online în data de 1 iunie. În scena Sălii cu Orgă vor evolua cei mai talentaţi elevi de la liceele şi şcolile de muzică din capitală, în concertul consacrat Zilei Internaţionale a copiilor.

Comentarii