Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

29 Noi. 2019 / 20:01

Recital de poezie politică la Biblioteca municipală „Bogdan Petriceicu Haşdeu”

O manifestare a libertăţii de expresie şi a implicării scriitorilor în viaţa societăţii a fost primul recital de poezie politică, care a avut loc la Biblioteca municipală „Bogdan Petriceicu Haşdeu”. Poeţi din diferite generaţii au recitat din propria creaţie şi din poezia lumii, s-au referit la istoria acestui gen literar care-şi are rădăcinile în Occident, relatează Moldova 1.

„Poezia politică rezistă în timp, are rădăcini adânci, să ne amintim de „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, Eminescu”, a spus scriitorul Grigore Chiper.

Prin recitalul de poezie patriotică, scriitorii şi-au propus să demonstreze că în spaţiul nostru acest gen literar a fost întotdeauna prezent, iar acum are o firească continuitate.

„Nu am putut niciodată să ne permitem luxul de a fi doar poeţi care scriu poezie, poezie ca act estetic şi iată că în această seară a răsunat din nou poezia politică, scrisă cu uneltele poeţilor de azi”, a spus Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor.

Recitalul de poezie a perpetuat tradiţia căutării de libertate prin cuvânt, a spus Emilian Galaicu-Păun

„Generaţia noastră a fost deseori învinuită pe nedrept de apolitism, de fuga în estetic. Cred că anume această generaţie a anunţat poeme cu o ţintă socială foarte puternică. Tot ce s-a făcut în poezia românească de o parte şi de alta a Prutului în ultimii 30 de ani a purtat acest mesaj revoltător care este esenţa cu adevărat a poeziei politice”, a spus poetul Emilian Galaicu-Păun.

„Dacă poezia e Libertate şi sinceritate, atunci poezia politică îşi are locul în marea poezie a lumii. Poeţii de la Chişinău au încercată în această seară să dovedească acest lucru şi le-a reuşit, e o poezie trecută prin inimă şi îşi are locul în tezaurul poeziei universale”, a spus poeta Radmila Popovici.

„Excepţional evenimentul din această seară, în poezia politică se vorbeşte despre omul de azi, din această ţară, despre reabilitarea demnităţii acestui om şi mai urmează să se facă un pas ca poezia politică să ajungă la marele public şi sper să se întâmple cât mai repede”, a spus poetul şi dramaturgul Dumitru Crudu.

Recitalul de poezie politică este un semnal lansat de scriitorii din Republica Moldova către societate.

„Un semnal prin care vrem să spunem că nu suntem de acord cu unele acţiuni ale forţelor politice, este un prilej de a vorbi artistic despre realităţile sociale, despre atitudinea noastră faţă de comunitate şi faţă de probleme. Recitaluri cărora le putem spune şi ale unui protest interior, ne dorim un viitor european şi ne dorim limba română să se simtă demnă la ea acasă”, a spus poeta Irina Nechit.

Scriitorii îşi doresc ca mesajul lor să fie auzit de cât mai multă lume de aceea şi-au propus ca recitalurile de poezie militantă să aibă continuitate, acestea se vor produce în aer liber, în biblioteci, centre comerciale.

Comentarii