Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

11 Mar. 2020 / 18:02

Regretata cântăreaţa de operă, Valentina Saviţchi, în amintirea colegilor

O voce care a cucerit o lume. Valentina Saviţchi a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Ceremonia funerară a avut loc la Teatrul Naţional de Operă şi balet „Maria Bieşu”, la începuturile căruia s-a aflat şi a excelat regretata cântăreaţă, transmite Mesager.

O voce de ciocârlie, astfel o aprecia compozitorul şi dirijorul Mihai Berezovschi pe Valentina Saviţchi care cânta de la 7 ani în corul Mitropolitan al Catedralei din Chişinău. A ajuns apoi să interpreteze cele mai renumite partiţii în spectacolele care au marcat începuturile Teatrului de operă.

„Viaţa mea în teatru s-a început cu Florica. Gherşveld a scris special pentru mine opera Grozovanul. Dumneavoastră a-ţi avut un destin fericit? - Da, era un repertoriu foarte mare, publicul venea”, declara anterior Valentina Saviţchi.  

„Îmi amintesc cum cânta partiţia Floricăi, era cea mai frumoasă voce în teatrul nostru. Iar primul spectacol pe care l-am cântat împreună a fost Faust, Valentina Saviţchi  era Margarita”, îşi aminteşte Vladimir Dragoş, Artist al Poporului.

„Se duc oameni care s-au aflat la temelia artei lirice moldoveneşti. Cel mai frumos, de fapt, din cultura moldovenească, una din cele mai bune cântăreţe şi un om onest, un om bun. E o epocă, acum se face artă altfel, atunci când erau ei, era mai profund”, menţionează Petru Racoviţă, Artist al Poporului.

„Cred că acele înregistrări, foarte puţine, care au rămas cu Valentina Saviţchi de fiecare dată ne vor convinge că la timpul său, aceasta a fost o Stea de firmamentul Operei Naţionale şi aşa va rămâne pentru următoarele generaţii”, consideră scriitorul, doctorul în studiul artelor Aurelian Dănilă.

Valentina Saviţchi a vorbit constant despre fericirea de a cânta ce şi-a dorit în scena operei până în momentul când, în apogeul creaţiei, a plecat din teatru pentru a sta de veghe la căpătâiul surorii Tamara Ciobanu, faimosa cântăreaţă care a îndrumat-o în lumea cântecului.

„A fost devotată surorii sale şi a făcut ca numele Tamarei Ciobanu să fie înscris cu litere de aur în istoria muzicii. Îmi pare rău că a plecat, dar ea s-a împlinit ca interpretă”, afirmă Margareta Ivănuş, Artistă a Poporului.

„Ne luăm rămas bun de la ultimii  maeştri, cei mai renumiţi din istoria operei noastre, oameni talentaţi, cu nume mondial, îi mulţumim pentru tot, Dumnezeu s-o ierte”, spune fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Chiar şi după plecarea din teatru Valentina Saviţchi a rămas implicată în viaţa culturală.

„Este acea persoană care m-a ajutat foare mult în Senatul Uniunii Teatrale  din Moldova”, precizează preşedintele UNITEM, Sadu Grecu.

Valentina Saviţchi s-a stins din viaţă la 92 de ani şi a fost înmormântată la Cimitirul Central alături de sora ei, Tamara Ciobanu.

 

Comentarii