Ştiri

Sursa imaginii: dogamusic.com

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

18 Ian. 2020 / 13:22

Salonul muzical „Eugen Doga”, la o nouă ediţie cu drag pentru Eminescu

De două ori pe an, de ziua naşterii şi de ziua trecerii în eternitate a Luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu, maestrul Eugen Doga deschide larg uşile Salonului muzical din casa sa, pentru împătimiţii de opera poetului-nepereche. Acest tezaur de frumuseţe spirituală a devenit o valoroasă sursă de inspiraţie pentru compozitorul-academician, pe care o împărtăşeşte cu generozitate oamenilor, relatează Moldova 1.

Cu mult înainte de debutul şezătorii muzicale eminesciene, Eugen Doga a oferit autografe, a discutat cu tinerii muzicieni, în unele spaţii aceştia făceau ultimele repetiţii, o agitaţie firească şi dragă  compozitorului.   

„O sumedenie de lume, care vine cu drag faţă de Eminescu şi faţă de acest Salon pe care am dorit să-l îndrăgească, să-l iubească”, a declarat maestrul Eugen Doga.

De când a descoperit inepuizabilul izvor de dragoste, frumuseţe, armonie din opera lui Mihai Eminescu şi a Veronicăi Micle, creaţia componistică a lui Eugen Doga s-a ridicat la noi dimensiuni.

„În creaţia mea, Eminescu şi Micle sunt mereu, Slavă Domnului că m-a înrudit cu creaţia acestor mari spirite şi cu atât mai mult, eu vreau să mă împărtăşesc cu aceste frumoase spirite prin simţurile mele. Într-adevăr, trăiesc o viaţă legată numai de aceste două spirite, din cauza că ei au cuprins aceste taine sufleteşti, care se referă şi la politică, la dragoste, în special de plaiul nostru”, a menţionat maestrul.

Alături de muzicienii consacraţi care evoluează în concertele maestrului, Eugen Doga le oferă o şansă tinerilor talente să-i interpreteze muzica chiar în casa unde aceasta se naşte.

Publicul se desfăta în armoniile muzicii, lua imagini cu interpreţii şi, mai cu seamă, cu gazda primitoare -Eugen Doga, alături de care trăieşte frumos clipa, distinsa soţie Natalia Doga.

„Văd că o generaţie trece, alta vine şi tot este legat cu muzica lui Doga şi cu semnul Eminescu, asta-i bucuria mea”, a mărturisit Natalia Doga.

Eugen Doga continuă tradiţia saloanelor organizate cîndva de elitele culturale.

Prima şezătoare muzicală eminesciană la Salonul lui Eugen Doga a avut loc pe 17 ianuarie 2014.

Comentarii