Ştiri

Sursa imaginii: europalibera.org

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

09 Feb. 2020 / 14:17

Scriitoarea din România, Ana Blandiana, la întâlniri cu tânăra generaţie din Moldova

Nu oboseşte niciodată să spună adevărul despre ororile comunismului pe care l-a înfruntat cu mult curaj şi demnitate. Distinsa scriitoare şi dizidentă din România, Ana Blandiana, a participat la câteva întâlniri cu tânăra generaţie din Republica Moldova, organizate de postul de radio Europa Liberă, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii, în contextul proiectului „Antinostalgia. Privind spre viitor”, relatează Moldova 1.

Sosirea Anei Blandiana era aşteptată cu nerăbdare şi interes de numeroşi oameni la Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

Până a ajunge la Chişinău, Ana Blandiana a participat la câteva dezbateri, organizate la liceele „Alexei Mateevici” din Căuşeni” şi „Meşterul Manole” din Sălcuţa.

„Ne propunem să aruncăm o privire critică analitică în trecutul nostru recent, trecutul comunist, pentru a vedea căuşele care au determinat prezentul nostru şi a încerca să creăm un viitor mai bun. De data aceasta am invitat-o pe Ana Blandiana, una din vocile cele mai puternice de rezistenţă anticomunistă din România de dinainte de 1989 - un exemplu de luptă cu acel regim pe care încercăm să-l descifrăm pentru tineri, să nu repete greşelile de atunci”, a menţionat Lina Grâu, jurnalistă la Europa Liberă.

Distinsa scriitoare a povestit cum personal a reuşit să supravieţuiască calvarului comunist.

„Am rezistat pentru că am scris, dar scrisul a fost întotdeauna o formă de descărcare şi supravieţuire, mai ales în ultimii ani, care au fost cei mai grei. Am scris un roman „Sertarul cu aplauze”, ceea ce trăiam devenea materia primă pentru carte şi în felul acesta exista un sens, altfel ar fi fost mai greu de suportat  maşina în faţa casei, supravegherile”, a spus Ana Blandiana.

Atunci când se vorbeşte despre Ana Blandiana este binevenită formula „Poetul în cetate”.

Simbol al libertăţii, curajului, eleganţei şi sensibilităţii - toate sunt despre Ana Blandiana, susţine ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniţă.

Discuţiile cu tânăra generaţie din Republica Moldova au inspirat-o pe Ana Blandiana.

Scriitoarea Ana Blandiana este deţinătoarea mai multor premii literare, fondatoarea primului memorial din lume al victimelor comunismului şi al rezistenţei din Sighet. Ea continuă să scrie şi să vorbească despre ororile comunismului în speranţa că acestea nu vor mai reveni.

Comentarii