Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

03 Aug. 2020 / 12:16

Se împlinesc 85 de ani de la naşterea sopranei Maria Bieşu

Primadona Operei Naţionale, Maria Bieşu, Artistă a Poporului, laureată a mai multor premii naţionale şi internaţionale, ar fi împlinit astăzi, 3 august, 85 de ani.

Admiratorii şi prietenii fideli, colegii de la Teatrul de Naţional de Operă şi Balet ce-i poartă numele, de la Academia de Ştiinte a Moldovei, de la Uniunea Muzicienilor, au venit  să-i aducă un omagiu la locul de veci, relatează Moldova 1.

Protoiereul Pavel Borsevschi şi Corul bisericesc, condus de Nona Borsevschi, au oficiat o slujbă de pomenire, iar cei prezenţi au evocat personalitatea, talentul, dragostea de teatru, de spectatori a Mariei Bieşu.

O expoziţie de carte şi un recital de muzică clasică, consacrate celebrei cântăreţe vor avea loc la ora 14:00 la Biblioteca Naţională, iar la ora 17:00 omagierea primadonei va continua la Muzeul oraşului Chişinău.

„Un dor, dor etern pentru vocea ei fascinantă, pentru timbrul ei unic, pentru sfaturile ei pământeşti şi inţelepte. Mi-i tare dor de acel festival extraordinar, acele sărbători ale culturii musicale”, a declarat preşedinta Uniunii Muzicienilor, Svetalan Bivol.

„Este acea primadonă care ne-a făcut cunoscuţi în întreaga lume, care a făcut ca arta lirică din Moldova să se ridice la un nivel internaţional şi să avem acea recunoaştere internaţională”, a menţionat secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Andrei Chistol.

Aurelian Danilă, doctor în studiul artelor, a scris monografii despre Maria Bieşu şi continuă să cerceteze vocaţia şi destinul sopranei. O consideră un simbol al artei muzicale din lume.

„Maria Bieşu este una dintre cele mai mari bogăţii spirituale ale poporului nostru”, afirmă Aurelian Danilă.

Maria Bieşu s-a născut pe 3 august 1935 în comuna Volintiri, raionul Ştefan Vodă. În 1990 a fondat în Republica Moldova Festivalul internaţional cei-i poartă numele. Cântăreaţa s-a stins din viaţă pe 16 mai 2012, fiind înmormântată la Cimitirul Central din strada Armenească.

Comentarii