Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

10 Aug. 2019 / 18:50

Soprana Valentina Saviţchi împlineşte astăzi 92 de ani

Sărbătoreşte astăzi 92 de ani de ani de la naştere şi este plină de optimism şi recunoştinţă. Este vorba despre Valentina Saviţchi,soprana lirică care s-a aflat printre fondatorii Teatrului de operă din Moldova, a interpretat partiţiile principale din cele mai valoroase opere, iar când era în apogeul creaţiei-a fost nevoită să părăsească scena pentru a avea grijă de sora dragă,care a îndrumat-o în lumea cântecului,faimoasa Tamara Ciobanu, relatează Mesager.

Florica în „Grozovan”,Dezdemona  în „Ottelo”,Violeta în „Traviata”,Marfa în „Mireasa Ţarului”-o suită impresionantă de roluri şi spectacole de operă, care au marcat începuturile teatrului de operă din Chişinău, dar şi cariera de excepţie a Valentinei Saviţchi.

„Eu am fost prima la operă,nu era nimeni când am trecut concursul la teatru de operă. În fiecare rol retrăiam şi făceam ce simţeam cu inima,de exemplu,Florica,  Compozitorul David Gerşfeld a scris opera "Grozovan" pentru mine şi unde mergeam cu concerte cântam aria Floricăi fiindcă era viaţa mea şi pe urmă alte opere”, a declarat artista poporului Valentina Şaviţchi.

Prietenii Valentinei Saviţchi i-au exprimat dragostea , respectul pentru devotamentul faţă de artă şi pentru modul admirabil în care îşi trăieşte cu optimism şi demnitate cei 92 de ani.

„Este o femeie extraordinară, are un suflet atât de frumos ca o pâine caldă şi, mai ales, e o cântăreaţă fantastică, cu o voce de cristal, păcat că s-au păstrat puţine imprimări. Pentru merite deosebite i-am acordat medalia Comisiei Naţionale „UNESCO””, a spus preşedintele comisiei naţionale „UNESCO”, Constantin Rusnac.

„Am fost partenerul Valentinei Saviţchi în mai multe spectacole de operă, o voce extraordinară precum rar se mai întâlneşte. Era minunată în scenă, a fost o bucurie să lucrez, să comunic cu ea, un artist autentic”, a menţionat artistul poporului, Vladimir Dragoş.

Mihail Cocieru şi-a amintit cum a organizat la Teatru de operă evenimentul aniversar Valentina Saviţchi,80 de ani.

„La acel jubileu am zis că următoarea aniversare o s-o facă tot cu mine la aniversarea de o sută de ani, şi chiar dacă mai este ceva vreme până atunci - am venit să punem la cale evenimentul , să fie şi sala arhiplină”, a spus fostul director al Teatrului de Opera, Mihai Cocieru.

Valentina Saviţchi a cântat la teatrul de operă din 1952 până în 1986.

„Tot ce am vrut - eu am cântat, nu m-a încurcat nimeni, nu am avut cu nimeni ceartă, nu am invidiat. Dar în 1986 aţi plecat din teatru. Am fost nevoită, mi s-a îmbolnăvit sora mea,Tamara Ciobanu. Am stat cu ea 7 ani jumătate şi de atunci nu am mai cântat”, a mai menţionat artista.

La această vârstă, Valentina Saviţchi continuă să fie la curent cu viaţa culturală, în special cea muzicală, iar acasă, alături de familie-are şi nişte vietăţi dragi, doi patrupezi.

Valentina Saviţchi s-a născut în 10 august 1927 în oraşul Chişinău.

 

Comentarii