Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

10 Mar. 2020 / 12:11

Soprana Valentina Saviţchi s-a stins

Pe 9 martie 2020 s-a stins una dintre cele mai luminoase stele ale operei naţionale în persoana Valentinei Saviţchi, Artistă a Poporului, deţinătoarea Ordinului Republicii.

Voce măiastră asemenea surorii sale mai mari, Tamara Ciobanu, Valentina Saviţchi a fost una dintre fondatoarele operei naţionale, activând în cadrul Teatrului Naţional de Operă şi Balet mai bine de trei decenii şi lăsând o amprentă inconfundabilă asupra dezvoltării acestei instituţii.

Pe lângă rolurile principale din cele mai importante opere montate la Chişinău, Valentina Saviţchi a jucat şi în prima operă moldovenească – „Grozovan”, fiind atât un model uman cât şi unul artistic pentru colegii ei de breaslă, şi bucurându-se de cea mai înaltă apreciere a iubitorilor muzicii clasice.

„Plecarea ei în lumea celor drepţi încheie o epocă a marilor artişti care au creat instituţiile concertistice postbelice din Moldova, şi ne revine tuturor datoria de a le cinsti memoria şi de a le aprecia eforturile de creare a unei infrastructuri culturale şi şcoli artistice naţionale”, se arată în necrologul semnat de ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici.

Sicriul cu trupul neînsufleţit a celei care a fost Valentina Saviţchi va fi depus miercuri, 11 martie, la Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” în intervalul orelor 10:00-12:00.

Artista va fi înmormântată la Cimitirul central din Chişinău.

Comentarii