Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

17 Oct. 2020 / 10:00

Teatrul Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale” a împlinit 30 de ani de la fondare

Teatrul Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale” a împlinit 30 de ani de la fondare. Cu această ocazie, în seara zilei de 16 octombrie a avut loc un eveniment consacrat jubileului. În faţa sediului a fost inaugurată „Aleea celebrităţilor Satiricus”, iar în Sala Mare a teatrului a fost lansat filmul documentar „Trei decenii cu Satiricus”.

„O aniversare nu ţine cont de pandemie sau de timpul de afară. E o bucurie care trebuie trăită aici şi acum”, a precizat directorul Teatrul Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale”, Sandu Grecu.

„Şeful statului, apreciind munca depusă în numele creaţiei, a remarcat fidelitatea cu care angajaţii acestui templu de cultură, zâmbind, fac lumea mai bună. Preşedintele le-a urat tuturor sănătate, bunăstare, noi surse de inspiraţie pentru a realiza evenimente speciale, dorindu-le să fie lumină în drumul evoluţiei spirituale şi culturale a statului nostru, Republica Moldova, se menţionează în mesajul dat citirii în cadrul evenimentului de către consilierul prezidenţial în domeniul educaţiei, culturii şi cercetării, Corneliu Popovici.Primarul capitalei, Ion Ceban, a înmânat diplomă colectivului Teatrului Național „Satiricus I.L Caragiale”. De asemenea, i-a felicitat pe actori pentru inaugurarea „Aleii celebrităţilor Satiricus”.

„Cultura este ceea ce ne reprezintă, iar valoarea incomensurabilă sunt oamenii care depun suflet și viață în ceea ce fac pentru întregul popor. Este timpul să investim în acest domeniu și să aducem contribuția, astfel încât Chișinăul să devină un centru cultural”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

„În decursul celor 30 de ani de activitate, Teatrul Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale” a reuşit să demonstreze realizări demne de principiile şi scopurile pe care şi le-a propus, reuşind să se impună ca unul dintre promotorii de seamă ai artei teatrale şi culturii naţionale din Republica Moldova contribuind astfel la dezvoltarea mişcării teatrale din ţara noastră.”, a afirmat secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol.În fața teatrului au fost aplicate în pavaj stele ale neuitaților și remarcabililor maeștri ai scenei: Mihai Curagău, Valeriu Cazacu, Ion Popescu, Vasile Tăbârță, Victor Tanmoșan.„Am avut marele noroc că am avut de la cine învăţa, de la aceşti mari actori, care au fost şi vor rămâne în memoria noastră”, susţine actorul Ion Grosu, citat de Mesager.

Teatrul Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale” a fost fondat în 1990, la iniţiativa actorului şi regizorului Sandu Grecu. Repertoriul teatrului cuprinde în special piese de satiră şi umor.

Comentarii