Ştiri

Sursa imaginii: facebook

Ştiri / Cultură

18 Dec. 2018 / 20:34

Un album cu fotografii din arhivele României, lansat la Chişinău

Un album cu 200 de fotografii din arhivele naţionale ale României, care ilustrează parcursul României din anul 1916 şi până în anul 1920 a fost lansat astăzi la Chişinău. Acesta se numeşte „1918 când s-a făcut România Mare” şi este o creaţie a jurnalistului şi istoricului român George Damian. Albumul a fost lansat la Biblioteca Naţională, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Imaginile redau cronologic parcursul românilor de la intrarea în Primul Război Mondial până la încoronarea de la Alba Iulia a regelui Ferdinand şi a reginei Maria.

„E carte deosebit de frumoasă, consistentă, accesibilă care va lămuri cel mai bine cum s-a întâmplat acest miracol, unirea provinciilor populate de români, în anul 1918 . Ea a fost pregătită de secole, decenii şi Eminescu spunea foarte bine, că Unirea a fost visul de secole al tuturor românilor, ţărani, meşteşugari, preoţi, ostaşi, oameni de bun simţ”, a menţionat scriitorul, Vlad Pohilă.

„Ceea ce au adunat autorii, 80 de procente din colecţia de imagini sunt pentru prima dată în circuitul ştiinţific. Sunt imagini cu adevărat inedite, pentru prima dată văzute de publicul larg”, a spus directorul Agenţiei de Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă. 

„Noi am mers pe folosirea liberă, fără drept de autor adică fotografiile care le-am postat pe site-ul nostru, „secularia.ro” pot fi folosite de orice publicaţie, în mediul on-line pentru a ilustra evenimentele anilor 1916- 1918, Unirea Românilor”, a spus autorul albumului, cercetătorul, George Damian.

„Albumul de faţă este o cronică fotografică a evenimentelor care s-au desfăşurat în acest spaţiu. Congresul de Pace de la Paris care a desăvârşit din punct de vedere al legitimităţii internaţionale actele unirii, votate la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia”, a declarat istoricul, Ion Negrei.

Albumul a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare. Un exemplar a fost donat Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.

Comentarii