Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

26 Feb. 2020 / 12:57

Un album de stampe japoneze, lansat la Muzeul Naţional de Artă

Cele mai valoroase Stampe japoneze din perioadele Edo şi Meiji din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei au fost reunite într-un extraordinar album, realizat de cercetătoarea Rossella Menegazzo. Aceasta a valorificat şi a comentat fiecare piesă de artă niponă din patrimoniul instituţiei de la Chişinău, transmite Moldova 1.

Prezent în premieră la un eveniment cultural din Republica Moldova, noul Ambasador al Japoniei a rămas impresionat că un muzeu atât de îndepărtat deţine o  colecţie atât de valoroasă de artă niponă în baza căreia a fost editat un album extraordinar.

„Este foarte bine făcut în ceea ce priveşte tipăritul. Colecţia este foarte bogată şi are o semnificaţie deosebită. Astfel mai mulţi oameni din Moldova să cunoască această artă tradiţională din Japonia”, a menţionat Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

Excelenţa sa a exprimat recunoştinţa profesoarei Menegazzo care a cercetat colecţia  şi a apreciat  munca  echipei de muzeografi de la Chişinău

 „Stampa japoneză este o colecţie foarte importantă în secţia de arte grafice de la noi şi cred că având o mare parte din colecţie în cadrul acestui album va putea fi cercetată de un public mai larg, de cei interesaţi de arta orientală”, a spus Tudor Zbârnea, director la Muzeul de Artă.

 „Este un album care prezintă în Republica Moldova o parte din istoria şi cultura japoneză. Este un rezultat al unei colaborări frumoase  a Muzeului de Artă cu Ambasada Japoniei”, a spus Andrei Chistol, Secretar de Stat.

Colecţia de artă niponă din patrimoniul muzeului reuneşte două sute de stampe realizate cu matriţe de lemn şi semnate de mari maeştri. Cele mai valoroase  au fost incluse în Album.

 „Atât structurarea albumului cât şi structurarea expoziţiei în aceste trei secţii, toate au făcut ca informaţia să fie înţeleasă cât mai bine de publicul larg”, a menţionat Tamara Diaconescu, muzeograf.

„Îmi place istoria japoneză şi am venit să văd şi o parte din cultura ei. Albumul este foarte frumos, este important că Ambasada Japoniei interacţionează şi prin cultură cu societatea noastră”;

„Expoziţie fascinantă plină de lucrări foarte fine  de la care avem ce învăţa”;

„Când privesc  aceste lucrări am impresia că arta moldovenească, artiştii plastici de la noi sunt într-un  fel apropiaţi de arta orientală”, spun oamenii.

Tematica lucrărilor este  deosebit de  variată: portrete de femei frumoase, ale actorilor de teatru kabuki, evenimente istorice, tradiţii şi legende. Toate le regăsim în expoziţia ce va fi desfăşurată la muzeu până în data de 15 martie, dar şi în Albumul  apărut  cu suportul Fundaţiei Japoneze.

Comentarii