Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Cultură

12 Noi. 2019 / 19:22

Un artist plastic din Moldova a realizat o expoziţie în memoria soţiei sale

La Chişinău se desfăşoară un eveniment expoziţional în premieră în viaţa artistică din Republica Moldova. „Recviem pentru Raisa”, astfel este intitulată expoziţia personală a lui Ilie Cojocaru, pictor şi cadru didactic la Şcoala de pictură din Ungheni, care i-a consacrat toată colecţia de lucrări realizate în anii 80-90 soţiei, Raisa Cojocaru. I-a fost şi muză, dar şi persoana cu care a împărtăşit aceleaşi idealuri, de a educa generaţii de artişti plastici, relatează Mesager.

Portretul din care priveşte regretata soţie a artistului, Raisa Cojocaru transmite admiraţia, dragostea, respectul autorului faţă de fiinţa dragă, muză, şi  profesoară, timp de 40 de ani directoare a Şcolii de pictură din Ungheni.

„Persoana pe care am iubit-o şi am trăit o viaţă mi-a fost nu doar soţie, mamă la copii, mi-a fost mai mult. De la ea a pornit ideea să fac la Chişinău această expoziţie. Ea a fost un om care a investit într-o idee, acum eu trăiesc încă continuitatea vieţii noastre care a fost împreună. Pe viitor nu ştiu ce voi face”  a spus artistul plastic, Ilie Cojocaru.

„Raisa Cojocaru a fost o femeie frumoasă. Sunt sunt aici şi ca să adun semnături de la colegii mei, să propunem Primăriei de acolo, ca Şcolii de pictură din Ungheni să-i fie acordat numele Raisei Cojocaru” a specificat artistul plastic Victor Cobzac.

În expoziţie sunt 79 de compoziţii figurative, peisaje, portrete realizate în anii 80-90.

„Această perioadă din viaţa artistică este majoră pentru că în acest răstimp cu acest material pe care-l abordez, eu m-am format ca artist. Cred că a fost dragoste, altfel nu poţi să te apropii şi să pictezi. Am abordat elemente care ţin mai mult de suflet” povesteşte Ilie Cojocaru.  

„Îmi plac foarte mult lucrările lui Ilie Cojocaru, am fost surprinsă la fiecare expoziţie că în spatele fiecărei lucrări se vede muza care l-a inspirat şi care, la sigur, planează în această sală” consideră Raisa Melnic, vizitatoare.

„O expoziţie extraordinară, cu emoţii deosebite. M-au impresionat mult lucrările lui Ilie Cojocaru, multe le cunosc, sunt locurile natale din Ungheni, orice colţişor practic l-a pictat de acolo, de acasă” menţionează Diana Cibotaru, director interimar, Şcoala de Pictură din Ungheni.

Evenimentul expoziţional a fost un bun prilej pentru a-l onora pe autorul lucrărilor.

„Diploma şi medalia „Mihail Grecu” se decernează artistului Ilie Cojocaru pentru merite în arta plastică, promovarea culturii naţionale” afirmă Dumitru Bolboceanu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici.

Expoziţia „Recviem pentru Raisa” va fi deschisă la galeria Constantin Brâncuşi pînă în data de 24 noiembrie, după care va fi vernisată la Ungheni.

Comentarii