Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

15 Feb. 2020 / 19:29

Uniunea Scriitorilor a omagiat cei doi mari patriarhi ai literaturii basarabene: Grigore Vieru şi Petru Cărare

Doi patriarhi ai literaturii basarabene: poeţii Grigore Vieru şi Petru Cărare au fost omagiaţi la Uniunea Scriitorilor. Colegi de breaslă, oameni de cultură, savanţi, prieteni le-au evocat operele, le-au citit versurile şi au vizionat filme documentare despre viaţa şi activitatea regretaţilor poeţi.

Cei prezenţi au reiterat importanţa operelor lui Grigore Vieru şi Petru Cărare în deşteptarea conştiinţei naţionale.

„Grigore Vieru şi Petru Cărare, sunt nişte simboluri a poezie naţioanale basarabene. Grigore Vieru un simbol a poeziei lirice şi al luptei pentru eliberarea naţională, pentru cărare un simbol al poezie satirice, dar şi dramaturgiei”, a menţionat epigramistul Ion Deviza.

„Sunt doi scriitori reprezentativi ai acestei generaţii 60, supranumită de un critic literar generaţia de aur. Grigore Vieru şi Petru Cărare sunt două nume fără de care nu ne putem imagina literatură noastră, unul reprezentând poezia lirică, poezia misianică, altul reprezentând poezia satirică”, a declarat preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

„Am avut norocul să particip cu Petru Cărare la diferite întâlniri cu cititorii prin şcoli. Mi-a rămas în memoria mea ca o figură luminoasă, un scriitor înzestrat cu foarte mult har”, a povestit prozatorul Nicolae Rusu.

„Grigore Vieru vine cu o anumită estetică şi cu anumite principii pe care le-a aplicat în artă şi care au contribuit la deideologizarea literaturii. Este scriitorul care a făcut conexiunea între oamenii simpli şi scria că eu nu râvnesc să fiu simplu ci de a fi înţeles, dând dovadă că menirea scriitorului este să înţeleagă ce se întâmplă, se înţeleagă ce luăm din jur”, a declarat doctorul în filologie Ana Bantoş.

Grigore Vieru şi Petru Cărare s-au evidenţiat prin curajul de a trece peste umilinţa interdicţiilor şi de a rămâne fidel crezului de a spune adevărul.

 

Comentarii