Ştiri

Sursa imaginii: ntv.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

09 Mai 2019 / 18:34

Vechile cântece bisericeşti şi tradiţii pascale readuse în scenă

Vechile cântece bisericeşti şi tradiţii pascale readuse în scenă, în cadrul Festivalului „Zvon de sfinte melodii”, organizat de Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun" şi biserica Adormirea Maicii Domnului din Sângera. La eveniment au participat 14 colective corale din localitate şi din satele vecine, relatează Mesager.

Corurile de copii şi ansamblurile folclorice au încântat publicul printr-o salbă de colinde pascale de o rară frumuseţe.

„Cântecele pascale le cântăm cu mare drag pentru a duce faima neamului nostru, pentru nu a uita obiceiurile, care le-am obţinut de la strămoşii noştri”, „În acest cântec eu vorbesc despre sărbătorile de Paşti, mama face cozonac, vopsim ouăle, apoi la masa cea mare toată lumea ne adunăm şi ciocnim ouăle”, au declarat oamenii.

„Vrem să nu uite tradiţiile noastre româneşti, să dezvoltăm simţul artistic, participă colectivele din 10 şcoli dar sunt 13, din liceul nostru 4 colective”, a declarat organizatorul festivalului, eleva liceului „Alexandru cel Bun”, Maria Sârbu.

Printre organizatorii festivalului este şi Centrul creştin ortodox din Sângera, care an de an contribuie la perpetuarea tradiţiilor acestei sărbători a creştinătăţii.

„Ce semănăm astăzi, ce o să creştem, ce o să educăm, ce o să punem în sufleţelele acestor copii, aceea o să găsim noi mâine: milă, îndurare, ascultare. Dumnezeu ne-a binecuvântat cu aceşti copii din liceu, din sat, care sunt urmaşii urmaşilor”, a declarat directorul centrului creştin-ortodox, Silvia Chirilov.

Cu prilejul celor 30 de ani de slujire în biserica Adormirea Maicii Domnului din Sîngera, parohul Pavel Chirilov a fost felicitat de copiii din localitate.

„În casele noastre. În ţara noastră mai este vie credinţa creştină ortodoxă, îi îndemnăm pe copii să promoveze această credinţă, să-l cânte pe Hristos, pentru că dacă nu ar fi înviat Hristos din morţi, ar fi fost zadarnică credinţa noastră”, a menţionat parohul bisericii, protoiereul Pavel Chirilov.

 

 

 

Comentarii