Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

12 Apr. 2019 / 09:38

Vernisaj de artă contemporană la Chişinău

Un adevărat vernisaj de artă contemporană poate fi văzut la sediul Alianţei Franceze din Moldova. Un grup de artişti plastici din Franţa a adus la Chişinău tablouri şi colaje de fotografii, în cadrul unui proiect ce presupune un schimb moldo-francez de expoziţii. Cea mai spectaculoasă este o colecţie de gravuri simboliste, executate pe morminte, relatează Mesager.

„Consider că sunt foarte importante colaborările internaţionale, mai întâi de toate pentru a cunoaşte cultura străină şi ca alţii să ne cunoască, să aprecieze pe merite artiştii de la noi din Republica Moldova”. „O coloristică foarte interesantă, tablouri foarte profunde, abstracte, nu poţi înţelege deodată ce este reprezentat”. „Sunt expuse lucrări extraordinare, vin pentru prima dată în Moldova, ştiu că există o colaborare strânsă şi relaţii de prietenie între artiştii noştri şi cei din Moldova”, spun participanţii.

Cel mai aşteptat artist al expoziţiei a fost Yvan Le Soudier, care a venit de această dată cu o colecţie de fotografii a lucrărilor sale, picturi abstracte efectuate pe morminte şi cavouri.

„Nu am un stil anumit şi niciodată nu am putut adopta unul anume. De la picturi cu peisaje, şi portrete , până la picturi pe morminte. Astăzi am venit cu această colecţie de fotografii, data viitoare, cine ştie...”, a declarat Yvan Le Soudier.

Organizatorii susţin că astfel de expoziţii sunt benefice pentru schimbul de experienţă şi promovarea imaginii ţării peste hotare.

„Se vrea în primul rând cunoaşterea Republicii Moldova pe plan internaţional, ştim că de multe ori arta este unul din cei mai buni ambasadori ai Moldovei peste hotare şi vrem să favorizăm dialogul şi diversitatea culturală”, a menţionat Adrian Ciubotaru, director adjunct al Alianţei Franceze.  

Expoziţia va fi deschisă pentru public până pe data de 31 mai.

Comentarii