Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

26 Sep. 2020 / 13:39

„Melancolia dorului etern”, o antologie dedicată compozitorului Petre Teodorovici

De-a lungul carierei a scris melodii pe versurile poeţilor Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, Simion Ghimpu, Nicolae Dabija, Eugen Rotaru, iar piesele sale au fost şi mai sunt interpretate de artişti de o valoare şi notorietate incontestabilă. Vorbim despre regretatul compozitor Petre Teodorovici, care în acest an ar fi împlinit 70 de ani de la naştere. Cu acest prilej, interpreta de muzică populară Veta Ghimpu-Munteanu a scris şi a lansat recent antologia „Melancolia dorului etern”, dedicată compozitorului renumitei piese „Melancolia”.

„La un moment anume, mi-am dat seama că tot mai puţin şi mai puţin se vorbeşte de Petre Teodorovici, deşi cântecele lui sunt vii şi continuă să ne bucure. Pentru a nu-l uita, pentru a şti cât de valoroasă a fost creaţia lui Petre Teodorovici, m-am prins la gândul că sunt datoare, într-un fel, să adun spusele celor care pe parcursul anilor l-au admirat, l-au iubit şi l-au apreciat şi să le încorporez într-o carte, totodată, cântecele lui să fie înregistrate pe un disc. Această carte, Melancolia dorului etern, cred, va imortaliza, într-o anumită măsură, personalitatea artistică deosebită a lui Petre Teodorovici, dar şi a celui care a fost Omul Petre Teodorovici”, mărturiseşte autoarea antologiei, Veta Ghimpu-Munteanu.

Antologia „Melancolia dorului etern” este însoţită şi de un CD, care conţine 70 de cântece semnate de compozitor. Unele dintre ele sunt mai puţin cunoscute, însă Veta Ghimpu-Munteanu le-a obţinut de la oamenii care au colaborat cu Petre Teodorovici. 



De asemenea, cartea conţine pe 62 de pagini fotografii surprinse din diferite perioade ale vieţii compozitorului.



Imagine de haiduc ce se desprinde din codrii noştri milenari, cu zâmbetu-i proverbial pe faţă ce emana lumină, bunăvoinţă, aşa cum îl mai descrie artista, Petre Teodorovici şi-a iubit neamul şi ţara, a ţinut enorm de mult la obârşia sa, la părinţi, rude, la fraţi şi la toţi cei dragi. De aceea, mai spune Veta Ghimpu-Munteanu, va încerca să continue ceea ce a început în viaţă Petre Teodorovici.

„Mi-am propus să descopăr arborele genealogic al neamului din care a făcut parte, pentru a-i completa portretul de inegalabil artist. Am adunat tot ce a fost scris în presă, am descifrat emisiuni radio şi tv, transpunându-le în texte, i-am intervievat pe toţi cei care l-au cunoscut şi au colaborat cu Petre Teodorovici”, precizează Veta Ghimpu-Munteanu.

Lucrarea „Melancolia dorului etern” a fost lansată pe 25 septembrie la Biblioteca Publică Raională din Leova, localitatea de baştină a renumiţilor compozitori Ion şi Petre Teodorovici. La lansare au fost invitaţi Ion Suruceanu, Ianoş Ţurcanu şi Cristi Teodorovici.


Sursa foto: facebook/Biblioteca Leova



Compozitorul Petre Teodorovici s-a stins din viaţă la 5 iulie 1997 la Chişinău. El a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală.

 

Comentarii