Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

13 Ian. 2020 / 18:27

Volumul „Nicolae Esinencu. File din jurnalul unui scriitor”, lansat

Copil teribil al literaturii, scriitor nonconformist preocupat de disciplina mondială - astfel este apreciat de cititori şi de către confraţii de condei regretatul scriitor Nicolae Esinencu. Ar fi împlinit 80 de ani de la naştere, iar cu acest prilej, la Biblioteca publică „Onisifor Ghibu” a fost lansat volumul de scrieri inedite „Nicolae Esinencu. File din jurnalul unui scriitor”, relatează Mesager.

În viaţa de toate zilele e trist, dar în literatură e minunat. Deci, trebuie să trăieşti în literatură - este una dintre concluziile lui Nicolae Esinencu desprinse din „Jurnalul unui scriitor”, la care a lucrat o echipă de cercetători, în frunte cu Vitalie Răileanu, critic literar şi doctor în filologie.

„Ineditele pe care le prezentăm astăzi în filele din „Jurnalul unui scriitor”, să ştiţi că titlul îi aparţine lui Nicolae Esinencu, pentru prima dată vor fi citite. Nicolae Esinencu porneşte acest jurnal ştiţi unde? La Moscova, atunci când făcea studii la Institutul de Literatură „Maxim Gorki”, iar primele lui teze ţineau de opera lui Mihai Eminescu, a conceput o monografie”, afirmă Vitalie Răileanu.

Regretatul Nicolae Esinencu i-a încredinţat lui Vitalie Răileanu întreaga arhivă personală, o parte dintre  piesele inedite sunt prezentate în expoziţia aniversară.

În proză, poezie, dramaturgie, în scenariile pentru filme, Nicolae Esinencu s-a impus cu o viziune scriitoricească surprinzătoare. Sub masca de boemă pe care o afişa, se ascundea multă sinceritate, deschiderea plină de dragoste pentru oameni.

Potrivit lui Ion Ciocanu, critic literar, creaţiei lui Esinencu îi este caracteristică „spontaneitatea, siguranţa condeiului şi spiritul de observaţie cuceritoare”.

În semn de omagiere a personalităţii şi operei lui Nicolae Esinencu, Biblioteca publică „Onisifor Ghibu” a declarat  2020 - Anul literar Nicolae Esinencu, prilej de redescoperire  a creaţiei scriitorului plecat în eternitate pe 25 aprilie 2016.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Populaţia Republicii Moldova continuă să scadă

Ştiri / Social

12 Iul. 2020 / 18:48

Populaţia Republicii Moldova continuă să scadă

România: Creşte numărul persoanelor infectate cu COVID-19

Ştiri / Internaţional

12 Iul. 2020 / 18:00

România: Creşte numărul persoanelor infectate cu COVID-19

COVID-19 în Moldova: Au fost confirmate 174 de cazuri noi

Ştiri / Social

12 Iul. 2020 / 17:15

COVID-19 în Moldova: Au fost confirmate 174 de cazuri noi

Ţările cele mai afectate de COVID-19

Ştiri / Internaţional

12 Iul. 2020 / 15:02

Ţările cele mai afectate de COVID-19

Vezi arhiva