Ştiri

Sursa imaginii: ziarullumina.ro

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

25 Feb. 2020 / 19:45

Zeci de copii au învăţat de la meşteri populari să confecţioneze mărţişoare

Au învăţat să confecţioneze mărţişoare ca în timpurile străvechi. Zeci de copii au participat la un atelier organizat de Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală din capitală. Copii au împletit fire roşii şi albe pentru a-i bucura pe cei dragi, dar şi pentru a promova tradiţia veche de aproape opt mii de ani.

„ Am cui le dărui şi primesc sentimente de bucurie când cei care primesc darul îmi mulţumesc şi spun că le place ce am făcut”;

„ Am mulţi ani de când vin la centru şi confecţionez mărţişoare. Le dăruiesc prietenelor, cunoscuţilor, buneilor” , spun copiii.

Participanţii au fost ghidaţi de câţiva meşteri populari, care au încercat să le transmită copiilor pasiunea pentru mărţişoare.

 „ Mărţişorul datează de mii de ani, de aceea trebuie păstrat şi trebuie transmis tinerei generaţii. Mă bucur că lucrez cu copii şi pot să le transmit cunoştinţele. În fiecare familie se faceau mărţişoare, fiecare copil, fiecare om matur aştepta să i se pună pe mână un mărţişor”, a menţionat Ana Pagur, meşter popular.

Muzeul de etnografie şi istorie naturală organizează evenimentul al zeci-lea an consecutiv.

„ Înscrierea în 2017 a acestui element în lista reprezentativă a patrimoniului UNESCO ne obligă să fim mai atenţi, mai responsabili în tot ceea ce numim noi promovarea culturii noastre. Întotdeauna încercăm să aducem în muzeu copii la asemenea evenimente şi să le demonstrăm toate secretele confecţionării unui mărţişor tradiţional”, a menţionat Petru Vicu, director la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie.

La atelierul de creaţie au participat 50 de copii din patru centre de cultură şi tineret din ţară.

Comentarii