Ştiri

Sursa imaginii: moldova.org

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

18 Mai 2020 / 17:00

Ziua Internaţională a Muzeelor, în regim on-line

Comorile trecutului, valorile culturale, tradiţiile oamenilor pot fi contemplate din nou gratuit, doar că virtual. Se întamplă de Ziua Internaţională a Muzeelor, marcată pe 18 mai. Dacă anterior Noaptea Muzeelor era un bun prilej de a comunica cu muzeografii, de întalniri cu prietenii într-un mediu select, în acest an din cauza pandemiei de Coronavirus, întilnirea cu exponatele va putea avea loc doar online. Multe dintre muzeele din ţară au venit deja cu anunţuri despre tururile virtuale pe care le oferă, relatează Moldova 1.

O adevarată aventură a cunoaşterii o reprezintă turul virtual 3D al Muzeului Naţional de Istorie al Moldovei. Sunt popasuri inedite prin diverse perioade istorice, exponate rare, vestigii din aur şi argint. Mai cu seamă sunt cognitive expoziţiile istoriei mai recente, precum „Moldova Sovietică între mituri şi Gulag", ce aduce în lumină crimele regimului comunist. În acelaşi context este şi expozitia: „Recviem pentru ţăranul român", organizată de Centrul Naţional de studii asupra Comunismului din România. Sunt documente de arhivă, fotografii de epocă despre lumea rurală romanească, disparută sub tăvălugul colectivizării forţate.

Plină de surprize este şi călătoria online la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei care şi-a scos la vedere colecţiile valoroase. Pe 18 mai va fi inaugurată on-line expoziţia „Lazăr Dubinovschi şi Victor Ivanov la 110 ani de la naştere". Tot de Ziua Internaţională a Muzeelor, instituţia va decerna trofeul „ARTMUZEUM".

O incursiune online în patrimoniul celui mai vechi muzeu din Republica Moldova, cel de Etnografie şi Istorie Naturală, le va oferi vizitatorilor virtuali o întâlnire cu exponate inedite, fiind postate fotografii, emisiuni  TV, în special „TEZAUR" de la Moldova 1, despre  valorile înscrise în lista UNESCO, despre tradiţii, festivalurile de port popular.

Pasionaţii de literatură, de carte şi de valorile încă neexplorate din fondul Muzeului Literaturii române „Mihail Kogălniceanu" au şansa să descopere mai multe curiozităţi pe pagina de Facebook a instituţiei. Fotografii rare, călimara şi manuscrise nepublicate ale scriitorului-martir Nicolae Costenco, surghiunit în Gulag.

Un amplu program oferă şi rezervaţia cultural-naturală „Orheiul-Vechi”: mai multe filmuleţe video despre peisajele pitoreşti, arhitectura populară, pensiunile rurale, informaţii despre cum decurge procesul de înscriere a Orheiului Vechi în prestigioasa listă a umanităţii UNESCO. La actuala ediţie a Zileii Internaţionale a Muzeelor s-au înscris în circuitul actvităţilor online şi câteva muzee din teritoriu: Văsieni, Ialoveni, Edineţ, Tvardiţa şi Corteni.

Genericul actualei ediţii este „Muzeele pentru egalitate: diversitate". Ziua internaţională a Muzeelor este sarbatorită din 1977, fiind o initiaţivă a Ministerului Culturii din Franţa preluată de toate muzeele din lume.

În Republica Moldova sunt 124 de muzee.

Comentarii