Ştiri

Sursa imaginii: realitatea.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

15 Ian. 2020 / 09:00

Ziua Naţională a Culturii, marcată printr-un şir de evenimente

Astăzi, 15 ianuarie, este marcată Ziua Naţională a Culturii. În acest context, la Chişinău vor avea loc mai multe evenimente culturale. Ziua Naţională a Culturii este dedicată împlinirii a 170 ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu.

Evenimentele vor începe cu depuneri de flori, la ora 10:00, la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, urmate de un recital al poeţilor, actorilor şi interpreţilor invitaţi, expoziţii, dar şi prezentări de carte.

În aceeaşi zi, la ora 12:00, la Casa Scriitorilor din Moldova, vor fi inaugurate expoziţiile „În nemărginirea vremii şi a lumii”: 170 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”, care cuprinde carte şi artă plastică din colecţiile Muzeului Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu” şi „Sum mulţumit, ca albina, de am putut cu a mea gură/ Să pun în fagurii noştri de miere o picătură”, scrie Moldpres.

La Biblioteca Naţională, la ora 13:00, va fi inaugurată expoziţia-eveniment „Pe cât de cunoscut, pe atât de necunoscut - Mihai Eminescu”. Expoziţia reuneşte titluri apărute de-a lungul timpului despre opera şi omul Eminescu, lucrări în domeniul ştiinţei, politicii, problemelor sociale şi filosofiei. Vor fi expuse cărţi rare, ediţii fascimile, albume cartofile şi de filatelie, caiete bibliofile eminesciene, cărţi în format liliput, lucrări de analiză şi critică literară a operei lui Eminescu, cărţi traduse în diferite limbi.

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, la ora 14:00, va fi inaugurată expoziţia „Mihai Eminescu - 170 de ani de la naştere. Vor fi expuse 39 de lucrări de pictură şi grafică din colecţiile Muzeului Naţional de Artă, dar şi alte şapte lucrări din patrimoniul Muzeului Naţional de Literatură.

La ora 15:00, la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din capitală va fi vernisată expoziţia-concurs de artă contemporană, dedicată Zilei Naţionale a Culturii şi aniversării a 170-a a naşterii lui Mihai Eminescu. Potrivit preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici, Dumitru Bolboceanu, expoziţia cuprinde peste 90 de lucrări de pictură, grafică, tapiserie şi sculptură semnate de artişti autohtoni.

Cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării organizează, la ora 16:30, la Sala cu Orgă din Chişinău, Gala Premiilor anuale în domeniul culturii, ediţia 2020, acordate pentru cele mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei în anul 2019. Acţiunea are ca scop susţinerea şi promovarea capacităţilor creative şi perfecţionarea măiestriei interpretative ale oamenilor de cultură din ţară.

Tot miercuri, la 18:30, în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” va avea loc spectacolul de poezie şi muzică „Al meu nume o să-l poarte...”. Vor participa actorii şi interpreţii: Ana Tkacenko, Diana Decuseară, Anişoara Bunescu, Aliona Triboi, Valentin Zorilă, Alexandru Pleşca, Mihai Zubcu, Margareta Nazarchevici, Nicolae Jelescu, Silvia Goncear şi Orchestra de Cameră a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, dirijată de Sergiu Racenco.

Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut pe 15 ianuarie 1850 la Botoşani, România. Poetul s-a stins din viaţă pe 15 iunie 1889, la Bucureşti şi a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti. Pe 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Ziua Naţională a Culturii a fost instituită printr-o hotărâre a Parlamentului în 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor din domeniul culturii.

Comentarii