Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

28 Iun. 2020 / 19:15

Ziua Naţională a Portului Popular a fost marcată în regim online

Costumul tradiţional în întreaga splendoare şi autenticitate a putut fi admirat astăzi la cea de-a cincea ediţie a Zilei Nationale a Portului Popular, pe care o marcăm în ultima duminică a lunii iunie. Moldova 1 a transmis in direct suita de activităţi de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, care a organizat mai multe evenimente consacrate frumuseţii şi dăinuirii portului popular naţional. Sărbătoarea portului popular s-a desfăşurat în acest an în condiţii de pandemie, iar puţinii vizitatori adunaţi la Muzeul Naţional de Etnografie erau îndemnaţi să respecte măsurile de protecţie şi abia apoi să admire expoziţia, relatează Mesager.

„Este elaborată în contextul dosarului comun. Cămaşa cu altiţă - element al identităţii culturale în Republica Moldova şi în România. Este o expoziţie care se bucură de succes, dar situaţia ne impune anumite condiţii de acces şi atrage atenţia vizitatorilor”, a menţionat Petru Vicol, directorula Muzeului Naţional de Etnografie.

„Dacă aşa au venit timpurile ce să faci. Masca trebuie de purtat fiindcă scade riscul acestei pandemii”, a spus Ion Paulencu, Artist al Poporului.

În cadrul expoziţiei au fost expuse bijuterii vestimentare din patrimoniul muzeului: embleme ale identităţii şi istoriei noastre cusute cu măiestrie de comunitatea „Şezătoarea Basarabia”, dar şi costume populare ce aparţin unor îndrăgiţi interpreţi. 

 „Nici nu aş putea cânta fără costum popular, fiindcă acesta ne defineşte pe noi ca neam”, a afirmat interpreta Ioana Căpraru.

 „Când le îmbrac, parcă îmi dă o trăire deosebită, mă simt mai aproape de străbunicile noastre care ne-au lăsat aceste valori”, a spus interpreta Mariana Dobzeu.

În aceste zile, muzeul a lansat mai multe concursuri online, unul dintre ele este organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.

„Puteţi vedea 125 de camăşi şi ii cusute recent tocmai pentru a continua tradiţia din spaţiul nostru. Participă  57 de autori între care cel mai mic are 12 ani, cel mai în vârstă - 72 de ani. Au cusut camăşi şi doamne, şi domni” a subliniat Varvara Buzilă, preşedinta Asociţiei Etnografie.

Nicolae Gribincea a dăruit muzeului sumanul în care a cântat peste 30 de ani, iar vicepreşedinta Parlamentului Monica Babuc a completat colecţia instituţiei cu un costum tradiţional din Bucovina.

„A fost şi profanat costumul nostru. Îşi pierduse din autentic, începuse să evolueze cu frumuseţuri străine. Iată că ne bucurăm de a V-a ediţie a Zilei Naţionale a Portului popular, ne bucurăm că îl avem revenit la autentic, că îl cunoaştem în continuare, că încercăm să pătrundem în toate tainele lui”, a remarcat Monica Babuc.

„Este indisolubil legată istoria costumului nostru de istoria şi tradiţiile spaţiului românesc, a oameniilor care au trăit aici. Mulţumesc tuturor pentru stima, respectul şi dragostea pe care o poartă costumului popular”, a subliniat Igor Şarov, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Evenimentele consacrate Zilei Nationale a Portului Popular au fost transmise in direct de Moldova 1.

„Ne-am propus să facem un traseu turistic în care să punem în evidenţă meşterii pe care nu-i prea cunoaştem şi ,desigur, împreună cu Moldova 1 ne-am propus acest traseu: de la nord la sud”, a menţionat Diana Dicusara, directoarea Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural. 

Valoroasele costume tradiţionale şi îndrăgiţii interpreţi de muzică populară îi veţi putea vedea în direct la Moldova 1, începând cu 20.00, în cadrul concertului „Cu dor de voi”.

Comentarii