Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Cultură

28 Iun. 2020 / 08:51

Ziua Naţională a Portului Popular, sărbătorită online

Cu respect şi preţuire pentru zestrea vestimentară tradiţională lăsată din strămoşi, dar şi cu respectarea rigorilor impuse de pericolul infectării cu Coronavirus, aşa va fi sărbătorită în acest an Ziua Naţională a Portului Popular. Cea de-a cincea ediţie se va desfăşura în ultima duminică a Cireşarului la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi va fi transmisă în direct de Moldova 1, începând cu 11:00, relatează Moldova 1.

Operatorul Ghenadie Popescu şi cercetătorul ştiinţific Maria Ciocanu înregistrează comentarii la cele mai reprezentative piese ale portului popular pentru a le posta pe pagina de Facebook a muzeului în ideea de a-i familiariza pe cei de acasă cu valoroasa colecţie.

„Multe decenii în urmă, acest aspect al culturii populare nu era apreciat. De aceea, când interesul pentru portul popular a luat amploare, muzeul nostru vine cu modelele vechi, arhaice de port popular pentru a contribui la regăsirea şi promovarea portului popular moldovenesc ca variantă a costumului popular românesc”, a declarat Maria Ciocanu, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Documentarea video a comentariilor este o muncă responsabilă, deloc uşoară. „Trebuie să fii foarte atent la tot ceea ce spune omul. Sunt o mulţime de detalii şi toate sunt frumoase. Este o satisfacţie estetică”, spune Ghenadie Popescu, artist vizual.

„Am încercat să combinăm şi să unim două colecţii - cea a muzeului, colecţie de patrimoniu, cu cele ale artiştilor consacraţi din Republica Moldova care iubesc portul popular - Maria Iliuţ, Ioana Căpraru, Nicolae Gribincea, precum şi comunitatea „Şezătoarea Basarabia”, care promovează costumul autentic românesc”, spune Petru Vicol, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie.

În condiţiile restricţiilor impuse de pandemie, de Ziua Naţinală a Portului Popular sunt organizate numeroase evenimente on-line.

„Avem un concurs on-line pentru copii dedicat portului naţional. Un alt proiect inedit este rubrica „Ştiaţi că”. Accesând pagina web a muzeului, veţi afla lucruri interesante despre istoricul costumului. Cel mai interesant lucru se va întâmpla în ziua de 28 iunie, când vom aduce un omagiu portului românesc. Evenimentul va fi transmis în direct de Moldova 1”, a mai menţionat Petru Vicol.

Ziua Naţională a Portului Popular a fost instituită în 2015 la iniţiativa Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Comentarii