Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

24 Iun. 2020 / 19:15

Ziua universală a iei, marcată şi în Japonia

Ziua universală a iei este marcată şi în acest an în Japonia, doar că, din cauza pandemiei, a fost organizată într-un format nou: o paradă digitală. Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul ambasadorilor Republicii Moldova şi României cu participarea membrilor comunităţilor, prietenilor niponi, oamenilor de artă, diplomaţilor şi sportivilor calificaţi la Jocurile Olimpice, relatează Mesager.

„Departe, în Ţara Soarelui Răsare, parada digitală a portului popular se desfăşoară pe fundalul îndrăgitei piese folclorice „Paparudă rudă”, interpretată de Viorica Lozov, stabilită de două decenii în Japonia şi naista japoneză Fumiko Sakuraoka, ambele îmbrăcate în cămăşi tradiţionale.

„Suntem foarte bucuroşi anul acesta în parteneriat cu Ambasada României să lansăm în premieră la Tokio parada digitală a portului popular. Costumul tradiţional, portul popular este un simbol al identităţii care ne reprezintă ca stat: stemă, drapel, imn. Cu prilejul Zilei universale a iei, celebrată astăzi, transmitem mulţumiri cordiale comunităţilor noastre din Japonia pentru promovarea portului popular în Ţara Soarelui Răsare”, a spus Vasile Bumacov, ambasadorul Republcii Moldova în Japonia.

„România şi Republica Moldova au întreprins demersuri comune de recunoaştere internaţională a valorii culturale a portului popular, prin includerea în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, pe lângă cămaşa cu altiţă şi alte tehnici şi obiceiuri tradiţionale: „Colindatul în ceată bărbătească", „Tehnici de realizare a scoarţei" şi „Mărţişorul", susţine Tatiana Iosiper, ambasadorul României în Japonia.

În ultimii ani, acest important element al costumului tradiţional, ia, este purtată cu mândrie peste tot în lume şi a devenit o sursă de inspiraţie pentru designeri celebri. Cămaşa tradiţională va fi omagiată şi în ultima duminică a lunii iunie, când vom marca a cincea ediţie a Zilei Naţionale a Portului Popular.

Comentarii