Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Diaspora

30 Iun. 2020 / 09:34

Mai multe localităţi vor implementa proiecte sociale cu sprijinul diasporei

Un număr de 42 de localităţi din întreaga ţară vor implementa, până la sfârşitul anului 2020, proiecte în domeniul managementului deşeurilor, asigurării cu apă şi canalizare, iluminatului stradal şi altele. Acest lucru va fi posibil graţie Programului Diaspora Acasă Reuşeşte „DAR 1+3”. Cum au fost selectate cele 42 de localităţi, dar şi ce presupune Programul DAR 1+3, aflăm din reportajul realizat în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova.

Lansat încă în 2019 de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BERD), Programul DAR 1+3 a fost implementat anul acesta pentru prima dată. Potrivit şefei adjuncte a BRD Nadejda Zubco, dintre cele 67 de primării înscrise în concurs, 42 au reuşit să obţină finanţarea. Acest lucru, a fost posibil în mare parte graţie implicării directe a diasporei, spune Nadejda Zubco.

„DAR 1+3 vine ca o soluţie anticriză în acest moment pentru autoritatea publică locală şi are drept obiectiv mobilizarea potenţialului uman şi financiar din diasporă prin dezvoltarea socio-economică locală”.

Potrivit Nadejdei Zubco, proiectele câştigătoare au fost selectate de către un comitet, în baza punctajului acumulat.  

„Cea care a stat la baza deciziei referitoare la domeniul care urmează să fie realizat în localitate a fost diaspora. Primăria avea deja o bază de date a persoanelor care se află în diasporă şi ar putea contribui la implementarea programului. Totodată, primăria implică în proces persoanele care au revenit, băştinaşi şi alte categorii de persoane care îşi propun să îşi ofere aportul în buna implementare a proiectelor”, a mai menţionat Nadejda Zubco.

Menţionăm că DAR 1+3 este un program guvernamental şi are drept obiectiv valorificarea potenţialului uman şi financiar al diasporei în dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova. De asemenea, programul are menirea de a consolida cooperarea dintre Guvern şi APL, oferind autorităţilor publice locale posibilitatea de a stimula şi încuraja implementarea proiectelor în comun cu asociaţiile şi membrii diasporei, asociaţiile de băştinaşi şi grupurile de iniţiativă ale cetăţenilor stabiliţi în străinătate sau reveniţi în ţară.

Întreaga emisiune o puteţi asculta AICI.

Comentarii