Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Diaspora

10 Aug. 2020 / 08:50

A opta ediţie a Programului DOR, lansată la Chişinău

„Un altfel de DOR: la distanţă, dar totuşi împreună” este genericul din acest an al celei de-a VIII-a ediţii a programului guvernamental Diaspora Origini Reveniri (DOR). Luând în consideraţie situaţia specifică creată de răspândirea pandemiei provocate de virusul COVID-19 şi faptul că DOR-ul nu mai poate fi organizat în formulă clasică, Biroul Relaţii cu Diaspora a luat decizia să desfăşoare evenimentul în regim online. Despre noutăţile programului DOR, anul 2020, ne-a vorbit consultantul principal la Biroul pentru Relaţii Rodica Marcinschi în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova.

„Chiar dacă s-au înregistrat peste 150 de copii în acest an, s-a decis ca programul să fie unul deschis. Pot vizualiza activităţile toţi copiii care îşi doresc să participe la acest program pe pagina de Facebook. Ne-am propus ca interesul faţă de programul DOR să nu dispară şi copiii care nu vor reuşi să ajungă în acest an la DOR-ul nostru online vor primi pe email materiale video de la toate activităţile care se vor desfăşura în această perioadă”, a menţionat Rodica Marcinschi.



Chiar dacă programul se va desfăşura în regim on-line, participanţii vor avea parte de un program cât mai activ. Copiii vor participa la ateliere despre istoria, muzica populară, limba română, bucătăria tradiţională, meşteşugărit şi instrumentele naţionale.

„Programul începe la ora 11:00 cu gimnastică, după care va urma prezentarea programului zilei, următoarele activităţi vor fi dedicate costumului naţional. La 13.00 vom găti zeamă de peşte, vom coace pâine, plăcinte, vom dansa, vom face pictură pe stofă pictură. La 15:00 vom avea câteva videouri despre Moldova, unde vom descoperi cele mai frumoase localităţi şi cele mai frumoase locuri turistice din Moldova. La 17:00 vom avea excurii, ateliere cu traineri deja cunoscuţi de copii din alte ediţii şi la 19:00 - arhiva DOR, care este foarte aşteptată de copii şi ne vom strădui în acest an să publicăm o mare parte din videouri şi fotografii din arhiva DOR din anii precedenţi”, a specificat Rodica Marcinschi.


Sursa FOTO: facebook/DOR


Sursa FOTO: facebook/DOR

Mădălina Gherasim are 18 ani şi face parte din familia DOR de mai mulţi ani. S-a născut în Portugalia, iar ulterior s-a stabilit în Elveţia. Şi-a decorat pereţii din odaia sa cu poze ce reprezintă momente şi oameni importanţi din viaţă, iar în mai multe poze sunt prezenţi tineri în tricouri galbene care reprezintă cartea de vizită a programului DOR. Într-un interviu realizat de jurnalista Oxana Gherman-Roşca pentru emisiunea „Scrisori pentru acasă”, Mădălina a mărturisit că experinţa pe care a trăit-o participând la programul DOR este de nedescris.

„Odată ce avem nume de doruleţ, o sa fim pentru totdeauna doruleţi. Noi păstrăm legătura. Chiar dacă am petrecut doar o săptămână, noi facem legături pe viaţă. Avem toţi ceva în comun, suntem toţi departe de ţară. Moldova e în inima noastră, e în sufletul nostru şi că dorul de casă, dorul de bunei, dorul de DOR ne leagă şi întotdeauna ne va lega”, a spus tânăra.


Sursa FOTO: facebook/Mdălina Gherasim

În cadrul celei de-a VIII-a ediţii a programului DOR rolul Mădălinei va fi altul. Dacă anterior ea a fost prezentă la tabără în calitate de participant şi de educator voluntar, în acest an îşi va încerca puterile în calitate de trainer.  

„Vreau să fac o chemare specială tuturor doruleţilor pentru cei care au fost şi pentru cei care urmau să vină. Dorul, chiar dacă există pandemie, nu s-a oprit, iar cei care se află departe şi nu pot participa din anumite motive, aici avem o oportunitate, avem foarte multe activităţi pe care copiii abia aşteaptă să le privească şi să participle chiar şi la distanţă. Promitem cântece, dansuri şi multe alte surprize”, a conchis Mădălina.

Cu un mesaj de felicitare adresat cu ocazia inaugurării ediţiei din acest an a programului DOR, a venit şi prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu. Potrivit lui, Guvernul depune eforturi pentru a crea condiţii favorabile pentru revenirea diasporei acasă şi va continua să susţină programe care au drept scop menţinerea legăturilor strânse a concetăţenilor noştri plecaţi în străinătate cu ţara de baştină, aşa cum este programul „DOR” şi Zilele diasporei.

„Vă doresc o participare cât mai interesantă la activităţile pregătite pentru voi în cadrul DOR-ului. Să fiţi sănătoşi, iubiţi-vă părinţii, iubiţi-vă familia, iubiţi-vă Moldova. Desigur, mi-ar fi plăcut să discut cu voi nemijlocit într-o tabără de vară veselă pentru elevi aici în Moldova, sunt sigur că avem multe să povestim, însă suntem nevoiţi să ne adaptăm realităţilor”, se arată în mesajul transmis de premierul Republicii Moldova.

Programul DOR 2020 se va desfăşura în perioada 10-19 august 2020. Pentru a participa la program, copiii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 12-17 ani, să înţeleagă şi să poată comunica la nivel de bază în limba română. Participarea la Programul DOR este gratuită, toate cheltuielile fiind acoperite din bugetul de stat, participanţii urmând să se asigure doar cu un computer şi cu conexiune bună la Internet.

Comentarii