Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com

Postat de: trm.md

Ştiri / Diaspora

19 Mar. 2020 / 19:03

Ambasadoarea Gabriela Moraru, despre situaţia conaţionalilor stabiliţi în Israel

Unii concetăţeni de-ai noştri care activează pe contract în Israel doresc să revină în Moldova, dacă sunt la finele termenului de contract, alţii ar dori să rămână în această ţară pentru a-şi putea prelungi contractele de activitate după depăşirea situaţiei de urgenţă – a specificat într-un interviul pentru Radio Moldova, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al ţării în Statul Israel, Gabriela Moraru.

„Cei care au finisat sau finisează în curând contractele de muncă în statul Israel se împart în două categorii: unii vor să îşi prelungească contractele alţii doresc să plece în Republica Moldova. Suntem în contact direct cu fiecare, care şi-a manifestat dorinţa de a pleca acasă, avem telefoanele fiecărui cetăţean, suntem în contact direct cu celula de criză a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, raportăm despre fiecare caz. Rugăm cetăţenii să fie precauţi, să urmărească recomandările Ministerului Sănătăţii care apar imediat pe pagina oficială şi de Facebook a ambasadei şi pe măsura posibilităţilor îi încurajăm să stea acasă, iar ca o măsură suplimentară dacă au posibilitatea să treacă testul la centrele deschise”, a declarat Gabriela Moraru.

Ambsadorul Gabriela Moraru s-a referit la situaţia generală din Israel, ţară în care locuiesc mai mulţi concetăţeni ai noştri. De asemenea, diplomata a punctat unele acţiuni pe care le întreprind autorităţile în contextul stării de urgenţă.

„Situaţia generală este una alarmantă ca şi peste tot în statele europene. Autorităţile încearcă să facă tot posibilul să adopte măsuri de rigoare pentru a stopa răspândirea coronavirus. Guvernul israilean a luat decizia să introducă stare de urgenţă în sectorul Social. Acest lucru înseamnă plasarea în carantină a tuturor persoanelor care au revenit din Statele în care există focare de coronavirus. Din seara zilei de 18 martie a fost interzisă intrarea cetăţenilor străini pe teritoriu. Ministerul Sănătăţii solictă cetăţenilor să nu iasă din casă fără necesitate maxim, este emisă interdicţia întrunirilor cu mai mult de cinci persoane cu păstrarea distanţei de doi metri. A fost sistată activitatea transportului urban, dacă va fi înregistrată o tendinţă de creştere vertiginoasă cu coronavirus, poliţia a primit indicaţii de a se pregăti de carantina totală”, a relatat ambasadorul.

Gabriela Moraru a venit şi cu îndemn către cetăţnii noştri, de acasă şi din străinătate.

„Urmărind recomandările Ministerului Sănătăţii israilene, vreau să indemn cetăţenii moldoveni să stea acasă şi să se conformeze în totalitate indicaţiilor Ministerului Sănătăţii Muncii şi Protecţiei Sociale. Testele făcute imediat ce vă simţiţi în pericol şi izolarea pot salva viaţa. Medicii israelienii au analizat pericole la care au fost supuşi cetăţenii din alte state şi s-a ajuns la concluzia că evitara contactelor, izolarea populaţiei, este la moment unica măsură efectivă de stopare a răspândirii virusului ”, a precizat Gabriela Moraru.

Menţionăm că în conformitate cu recomandările Ministerului Sănătăţii israelian, începând cu 18 martie 2020, pentru a stopa răspândirea Coronavirusului, intrarea în Israel de către cetăţenii străini este interzisă, chiar dacă aceştia au dovada că au unde sta în carantină.
 

Comentarii